Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-32/nanclares-y-prieto-salnes-rias-baixas
Zoeken

OWNER

1997: Alberto Nanclares
2015: Nanclares y Prieto with Silvia Prieto

WINEMaker

Alberto & Silvia

region

Salnés - Rías Baixas - Galicia

Vineyard holding

Around 2 ha. own vineyards and 6/7 ha. divided over 20+ befriended growers

Soil types

Sand, granite, granidiorite and clay

varieties

Albariño, Caiño, Mencía, Espadeiro & Loureiro

Fermentation

Whole bunch for white, foot-trodden for red

Aging

Stainless (200 - 5000 liter), used oak 2004/2015 (300 - 2200 liter), chestnut 2016-2021 (500-800 liter), amphora (250 - 300 liter) 

fARming

Organic in own plots

visit website

Nanclares y Prieto


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2023

Dandelión - Albariño (23)

Dandelión - Albariño (23)
Type of wine
Vintage
2022

Magnum Dandelión - Albariño (22)

Magnum Dandelión - Albariño (22)
Type of wine
Vintage
2023

A Graña - Albariño (23)

A Graña - Albariño (23)
Type of wine
Vintage
2023

Nanclares - Albariño (23)

Nanclares - Albariño (23)
Type of wine
Vintage
2021

Fogar do Castriño - Albariño (21)

Fogar do Castriño - Albariño (21)
Type of wine
Vintage
2022

A Senda Vermella Tinto - Mencia, Espadeiro & Caíño (22)

A Senda Vermella Tinto - Mencia, Espadeiro & Caíño (22)

De wijnen van Attis zijn bij Smaragd een regelrecht succes. De familie Fariña maakt volle en rijpere Albariño's van goede wijngaarden in de sub-regio Salnés. De regio wordt over het algemeen beschouwd als de beste, met zijn oude(re) wijngaarden en terroir, langs de kust van Cambas, Sanxenxo en Pontevedra. Er gebeurt hier veel en dat is ook Martijn opgevallen, daarom proeft hij met regelmaat wijnen van bekende en onbekende producenten. Eentje viel op... Naclares Albariño. Een fris zilte stijl, met fijn, zacht vullend fruit. 

Begin jaren '90 strijken Alberto en zijn vrouw neer in de Rías Baixas, om te ontspannen van zijn carrière als econoom. Als liefhebber van de zee en het zeilen kopen ze een oud Galicisch huis in Castrelo, aan de Atlantische Oceaan, op een paar kilometer van Cambados. Het oude huis komt met een wijngaard, waar aanvankelijk geen plannen voor waren om mee te werken, maar langzaamaan groeit het idee om er iets mee te doen en start hij met wat hulp van zijn buren.

In '97 maakt hij zijn eerste Albariño vanuit zijn garage. Tijdens zijn eerste jaren ziet hij de impact van chemische producten in de wijnbouw en stopt daar per direct mee. Vanaf 2007 stort hij zich volledig op de winery. Rond 2009 ontmoeten Silvia en Alberto op een proeverij in de regio. 

Silvia Prieto heeft een scheikundige achtergrond en startte een eigen bedrijf waarmee ze wijnmakers analyses en advies aanbood waarbij de nadruk lag op de traditionele wijnbouw, zonder chemische en synthetische middelen. Na hun kennismaking ontwikkelde de vriendschap tussen de twee en in 2015 sluit ze zich aan bij Alberto's project voor de oogst, en het jaar daarop als partner. Nanclares y Prieto Viticultores is een feit.

Het werk in de wijngaarden en kelder is gelijkmatig verdeeld tussen Alberto en Silvia. Samen bezitten ze zo'n 5 ha. oude Pergola-wijngaarden. Verder pachten ze wijngaarden en werken ze samen met groot aantal gelijkgestemde druiventelers. Voor de 'A Graña' kopen ze druiven bij onze andere cult-producent Acios da Xesteiriña. Hun doel is de essentie van de wijngaarden te laten proeven met de Albariño druif. Die met zijn ligging aan de Atlantische Oceaan, en met zijn hoge aciditeit garant staan voor levendige wijnen. 

Waar bij veel Albariño's tijdens de vinificatie kalium wordt toegevoegd om de zuren te temmen, gebeurt dat hier bewust niet. De wijnen krijgen een langere rijping op de fijne lie, soms wel 18 maanden. De rijping en vinificatie vindt plaats in allerlei verschillende type vaten, zoals eikenhout, tinaja's, kastanjehout, beton en acacia. 

De wijnen hebben veel gevoel en een diepe ziel, zijn verfijnd, zuiver, precies en levendig. 
De 'Dandeliòn' en 'Nanclares' Albariño's zijn goed op dronk. De andere wijnen kunnen nog wat tijd nodig hebben, of hebben baat bij een half uurtje ademen in een karaf.