Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-32/jable-de-tao-lanzarote
Zoeken

OWNER

Alexis Betancor Cabrera, Matuli Rodríguez Borges

WINEMaker

Carmelo Peña Santana

region

La Geria, Tao, Tinajo and Macher on Lanzarote

Soil types

Jable and volcanic soil

varieties

Malvasía volcánica, Listán blanco, Diego, Listán negro

Fermentation

Concrete, 500 L barrels and Foudres

Aging

Malvasía volcánica, Listán blanco, Diego, Listán negro

fARming

Organic (not certified)


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2022

Jable de Tao - Malvasía Volcánica, Listán B & N, Diego (22)

Jable de Tao - Malvasía Volcánica, Listán B & N, Diego (22)
Type of wine
Vintage
2022

Tenesar - Malvasía Volcánica (22)

Tenesar - Malvasía Volcánica (22)

Luis Gutiérrez omschrijft 't het beste: de renaissence van de Canarische Eilanden. De afgelopen 10 jaar is er veel ontwikkeling in deze gebieden en zien we dat veel oude wijngaarden, stokken en druiven weer tot leven komen. Envínate is hier duidelijk een van de allerbeste voorbeelden van. Maar er zijn meer die hoge ogen gooien! Maak kennis met Carmelo Peña, een jonge wijnmaker afkomstig van Gran Canaria die zijn skills ontwikkelde bij Niepoort, en die tot 2021 wijnmaker was van Puro Rofe. Misschien wel het domein die Lanzarote weer op de (wijn)kaart heeft gezet. Als tweede aanvulling van de Canarische Eilanden is hier Jable de Tao! 

Sinds 2021/2022 is Carmelo de wijnmaker van het meest recente ambitieuze project van Lanzarote, Jable de Tao. Hier werkt hij samen met een familie die o.a. wijngaarden heeft in La Geria, Tao, Tinajo en Macher. Ze hebben eigen wijngaarden en kopen van lokale telers. Alle wijngaarden zijn biologisch, enkel (nog) niet gecertificeerd. 2022 is de eerste vintage van Jable de Tao en er is zelfs ruimte voor export! 

Het project is een prachtig voorbeeld van de 'renaissence' die gaande is. Ze zetten zich in om wijnen te produceren die hun herkomst niet verloochenen maar ook de belangrijkste factor niet in de schaduw zetten: 'de wijnboer'. Lanzarote is een uitzonderlijk vulkanisch eiland met bijzondere kenmerken die op magische wijze in elke van de percelen worden bewaard. Het behoud van het argrarische landschap van Lanzarote is ook gekoppeld aan de wijnbouw. Iets wat al van generatie op generatie wordt doorgegeven en overgenomen. Alles draait hier om respect voor het gebied, de bodem, wijngaarden en de mens.

Het terroir hier is aan de ene kant geëvolueerd naar bodems met een zanderige textuur, 'Jable' bodems (verwant aan Sable in het Frans), die ook kalkhoudende stoffen bevatten. Aan de andere kant zijn ze bijna uitsluitend vulkanische bodems met een fijne textuur, met klei en leem. De meeste van deze bodems zijn bedekt/begraven onder 'rofe', het zwart, dunne en scherpe as dat aanwezig is door de vulkanische uitbarstingen. De stokken worden geplant in 'hoyos', een hol/kuil van soms wel 2 meter diep om zo de vruchtbare grond te kunnen bereiken. Tevens beschermen deze kuilen de stokken voor de wind uit de Sahara, slaan ze warmte op en zelfs vocht uit de lucht wat een goede luchtvochtigheid creëert. Per hoyo staat er in principe 1 wijnstok. Het is ongelooflijk hard werken om hier wijn te realiseren. Een andere ingenieuze manier zijn stokken geplant tussen vulkanische breuken genaamd 'chabocos'.

Vanaf de lente 2024 hebben we twee wijnen op voorraad: de witte Jable de Tao en Tenesar. Jable de Tao is 'de wijn van Lanzarote'. Hierin worden alle landschappen, bodems, soorten wijnbouw, druiven en personages achter de fles, samen gebotteld. Percelen van noord tot zuid. Jable bodems, vulkanisch, sedimentair en zand. Alle aspecten van het eiland komen hierin terug. Tenesar is vernoemd naar de plaats wij hij vandaan komt, aan de weskust op minder dan 1,5 km. van de zee. Hier is het terroir gemarkeerd door het sedimentaire zout, Jable zand en wat vulkanisch. Het is Malvasía in de meest minerale en elegante vorm

De naam van Carmelo kwam Martijn al een paar keer tegen bij reviews. De mix van vulkanische terroirs en de autochtone druiven van vergeten wijngaarden zijn razend interessant in combinatie met ’new wave’ wijnmakers in Spanje, en zeker op de eilanden. Martijn zocht contact met Carmelo en kwam tot de ontdekking dat zijn eigen projecten inmiddels zo ver waren dat er ruimte voor export was. Bien de Altura op Gran Canaria met oude Listán Negro en Listán Prieto, oude Tintilla stokken (80-120 jaar oud), ongeënt op de flanken van de Picos de las Nieves. Een heel eigen stijl waar de Listán een beetje ‘old school’ Nebbiolo vibes krijgt. Het laatste zetje kwam door het enthousiasme van Rein Denneman van Merlet*. We scoren meteen de eerste oogst van Jable de Tao van Lanzarote. Hier is een unieke wijnbouwcultuur waarbij voornamelijk de Malvasia stokken groeien in kraters van zwart vulkanisch zand, vaak aan de rand van de oceaan. Een surrealistisch beeld!