Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-32/casa-lebai-ribera-del-duero
Zoeken

OWNER

Rodrigo & Asier Calvo

WINEMaker

Rodrigo & Asier Calvo

region

Ribera del Duero

Vineyard holding

50 ha. total (around 4 for Casa Lebai)

Soil types

Sand, clay, silt, gravel

varieties

Tinto Fino, Albillo Mayor and Blancas Ancestrales

Fermentation

Natural yeast, concrete vats, stainless steel vats, old traditional stone lagares

Aging

French oak, some new, barrel and foudres, 500 - 3000-liter

fARming

Organic influence

visit website

Casa Lebai


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2022

’La Nava’ - Albillo Mayor, Castellana, Pirulés & co (22)

’La Nava’ - Albillo Mayor, Castellana, Pirulés & co (22)
Type of wine
Vintage
2021

’Matadiablos’ - Tinto Fino (21)

’Matadiablos’ - Tinto Fino (21)
Type of wine
Vintage
2021

’El Portillo’ - Tinto Fino, Garnacha & Valenciano (21)

’El Portillo’ - Tinto Fino, Garnacha & Valenciano (21)

"Casa Lebai is one of the most exciting new names in Ribera del Duero in the last few years.", aldus Gutiérrez. Het is het persoonlijke project van de broers Rodrigo en Asier Calvo in Ribera del Duero.

Het begint met een heel oude document, een huwelijksovereenkomst tussen Cathalina de Abajo and Alejo Ruiz, negen generaties terug. In de overeenkomst gaat het over een wijngaard genaamd 'Las Parras' in Gumiel de Mercado. Een wijngaard met 600 stokken en een groot eikenhouten vat die 'La Olma' wordt genoemd, met een capaciteit van 130 cántaras (kruiken van 16,133 liter).

Terug naar 2015.
Wanneer Asier terugkeert van zijn wijnmaak avonturen in Oregon, en na het afronden van de studie oenologie, nemen de broers samen de technische leiding van het familie domein over. Ze voeren diepgaande studies van het gebied uit, met als doel het classificeren van alle wijngaarden op basis van klonen, regio's, bodemtype's en oriëntatie. Met als doel een beeld te krijgen van elke van de unieke eigenschappen die de wijngaarden en 'zones' hebben in Gumiel de Mercado.

Er zijn drie wijngaarden die eruit springen vanwege leeftijd, typiciteit en karakter. Van deze drie wijngaarden maken ze een single vineyard wijn met o.a. productiemethoden van vroeger, nog gebruikt door oudere generaties aan het begin van de 19e eeuw.  

In 2019 is Casa Lebai geboren. Het hoofddoel is het behoud van het viticultureel erfgoed van Gumiel de Mercado. Maar ook het herstel van historische familiedocumenten, die nu al de 9e generatie hebben bereikt met een connectie met wijn. En het behoud van de oude persen en kelders die dateren uit de 13e en 14e eeuw.