Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-32/bien-de-altura-gran-canaria
Zoeken

OWNER

Carmelo Peña Santana

WINEMaker

Carmelo Peña Santana

region

Gran Canaria

Soil types

Volcanic sand

varieties

Listán Prieto, Listán Negro, Castellana

Fermentation

Stainless steel and used oak

Aging

Stainless steel and used oak

fARming

Organic (not certified)


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2022

Ikewen tinto - Listán Negro, Listán Prieto (22)

Ikewen tinto - Listán Negro, Listán Prieto (22)
Type of wine
Vintage
2022

Tidao tinto - Listán Negro, Listán Prieto & Castellana (22)

Tidao tinto - Listán Negro, Listán Prieto & Castellana (22)
Type of wine
Vintage
2022

Sansofi tinto - Listán Negro (22)

Sansofi tinto - Listán Negro (22)

Luis Gutiérrez omschrijft 't het beste: de renaissence van de Canarische Eilanden. De afgelopen 10 jaar is er veel ontwikkeling in deze gebieden en zien we dat veel oude wijngaarden, stokken en druiven weer tot leven komen. Envínate is hier duidelijk een van de allerbeste voorbeelden van. Maar er zijn meer die hoge ogen gooien! Maak kennis met Carmelo Peña, een jonge wijnmaker afkomstig van Gran Canaria die zijn skills ontwikkelde bij o.a. Niepoort, en die tot 2021 wijnmaker was van Puro Rofe. Misschien wel het domein die Lanzarote weer op de (wijn)kaart heeft gezet. Hij studeerde Scheikundige Technologie maar zijn droom was ooit om een eigen restaurant te beginnen, en combineerde daarom zijn studie met catering en cursussen in wijn en voor sommelier. Hij ontwikkeld zich in oenologie aan de universiteit in Tarragona waar hij Luis Pedro Cándido da Silva ontmoet, die hem overtuigd om een oogst mee te lopen bij Niepoort waar Luis werkzaam is als wijnmaker. Carmelo blijft uiteindelijk 2 jaar hangen vanwege de fantastische ervaring met Dirk Niepoort. Later werkt hij in de Bierzo-streek met Raúl Pérez om vervolgens terug te keren naar Gran Canaria. Daar gaat hij eerst werken voor Cristina Millán van Bodega San Juan in Santa Brígida waar hij als consultant werkt en zijn eigen wijn gaat maken. 

Bien de Altura is een knipoog naar 'mal de altura', wat zoveel als hoogtevrees betekend. In plaats van mal (slecht) zegt Carmelo bien (goed) oftewel hoogte is goed. Hij herstelt en werkt met oude en verlaten wijngaarden in de hogere regio's van het eiland, tussen de 1100 en 1500 meter hoogte. 
Het kopen van een wijngaard op Gran Canaria is zo goed als onbetaalbaar voor Carmelo en dus koopt hij van lokale telers en huurt hij zo'n 1,5 hectare. De meeste vind je rond San Mateo, in het noordoosten. Deze plek geniet een belangrijke invloed van de frisse en vochtige wind uit het noordoosten. Mede omdat hij boven de wolken zit in San Mateo is o.a. het gebruik van zwavel minimaal nodig in de wijngaarden. De druiven worden in kisten op een gemotoriseerde rails getransporteerd vanuit de wijngaard. 

Hij lanceert de Bien de Altura wijnen voor het eerst in 2017. Ze eerste wijnen zijn genaamd 'Ikewen', een woord uit de Berbertaal en betekent 'oorsprong'. Sinds de start scoren de wijnen goed en met name de 2022 jaargang. Met respectievelijk 95-96 punten heeft Carmela zijn plekje verdiend tussen de meest spannende wijnen van dit moment uit Spanje. 

De naam van Carmelo kwam Martijn al een paar keer tegen bij reviews. De mix van vulkanische terroirs en de autochtone druiven van vergeten wijngaarden zijn razend interessant in combinatie met ’new wave’ wijnmakers in Spanje, en zeker op de eilanden. Martijn zocht contact met Carmelo en kwam tot de ontdekking dat zijn eigen projecten inmiddels zo ver waren dat er ruimte voor export was. Bien de Altura op Gran Canaria met oude Listán Negro en Listán Prieto, oude Tintilla stokken (80-120 jaar oud), ongeënt op de flanken van de Picos de las Nieves. Een heel eigen stijl waar de Listán een beetje ‘old school’ Nebbiolo vibes krijgt. Het laatste zetje kwam door het enthousiasme van Rein Denneman van Merlet*. We scoren meteen de eerste oogst van Jable de Tao van Lanzarote. Hier is een unieke wijnbouwcultuur waarbij voornamelijk de Malvasia stokken groeien in kraters van zwart vulkanisch zand, vaak aan de rand van de oceaan. Een surrealistisch beeld!