Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/nederland-2/wijngoed-wolf-sint-michielsgestel
Zoeken

OWNERs

Laura de Hollander & Bas Klerx

WINEMAKER

Laura de Hollander & Bas Klerx

region

Noord-Brabant, Sint-Michielsgestel

Vineyard holding

5,5 ha

Soil types

Sandy loam

varieties

Pinot Noir, Pinot Gris, Johanitter, Sauvignac, Souvignier Gris, Solaris 

Fermentation

Stainless steel

Aging

Stainless steel, old oak barrels, amphora

fARming

Organic certified

visit website

Wijngoed Wolf


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2023

Oranje Boven - Souvignier Gris

Oranje Boven - Souvignier Gris
Type of wine
Vintage
2023

Gestelaer - Souvignier Gris, Pinot Gris & co

Gestelaer - Souvignier Gris, Pinot Gris & co
Type of wine
Vintage
2023

Sauvignac Amphora - Sauvignac

Sauvignac Amphora - Sauvignac

Wijngoed Wolf, gelegen in het Brabantse Sint-Michielsgestel, is opgericht door Laura en Bas. Het wijngoed is te vinden op een historische locatie met een rijke bodem van humus, leem en zand, ideaal voor wijnbouw. De wijngaard profiteert van de zuidelijke ligging, die zorgt voor een gunstig microklimaat. Dit maakt het mogelijk om zowel klassieke druivenrassen zoals Pinot Noir en Pinot Gris te verbouwen, als nieuwe, schimmelbestendige variëteiten zoals Johanitter en Souvignier Gris, die perfect passen bij het Nederlandse klimaat.

De filosofie van Wijngoed Wolf is gebaseerd op biodynamische principes, waarbij de focus ligt op het creëren van een gezonde, vitale wijngaard. Ze werken met respect voor de natuur en haar ritmes, en kiezen ervoor om zo min mogelijk in te grijpen. Het proces begint al in de wijngaard, waar ze streven naar gezonde druiven die de basis vormen voor hun wijnen. De focus ligt op het versterken van de planten door gebruik te maken van eigen compost, brandnetelthee, biologisch-dynamische preparaten en mineralen. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ze zijn dan ook 100% gecertificeerd biologisch.
De stille wijnen krijgen geen enkele toevoeging, worden niet ontzuurd, en krijgen zeer beperkt sulfiet toegevoegd (alles binnen de richtlijnen biodynamie).

Nadat de druiven zorgvuldig zijn geselecteerd, vindt de vergisting op spontane wijze plaats d.m.v. 'pied de cuve', wat bijdraagt aan de complexiteit en puurheid van de wijn. Ze maken gebruik van staaltanks, oude gebruikte Franse eikenhouten vaten en Toscaanse amfora's van Tava. De Franse vaten zijn afkomstig uit de Bourgogne en daar 2-4 jaar gebruikt voordat ze naar Nederland komen. De Amfora's komen van Tava, van Toscaanse klei gebakken op hoge temperatuur voor beperkte porositeit.

Laura en Bas worden geadviseerd door hun leermeester en vriend uit Frankrijk, die al 35 jaar ervaring heeft met biodynamische wijnbouw.

Een op en top Nederlands wijnhuis, wat ook echt een bezoek waard is.