Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/frankrijk-57/bourgogne/domaine-rollin-pernand-vergelesses
Zoeken

OWNERs

Rollin family

WINEMakers

Simon Rollin

region

Bourgogne - Côte de Beaune - Pernand-Vergelesses

Vineyard holding

14 ha

Soil types

Clay-limestone, marl-limestone

varieties

Chardonnay - Pinot Noir - Aligoté

Fermentation

Stainless steel vats and (used) oak barrels

Aging

Stainless steel vats and (used) oak barrels (30% new)

fARming

Organic, Terra Vitis certified

visit Website

Domaine Rollin


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2022

Pernand Vergelesses Blanc - Chardonnay (22) Rollin

Pernand Vergelesses Blanc - Chardonnay (22) Rollin
Type of wine
Vintage
2022

Pernand Vergelesses Blanc ’Les Cloux’ - Chard. (22) Rollin

Pernand Vergelesses Blanc ’Les Cloux’ - Chard. (22) Rollin

Raymond Rollin was, net als zijn vader vóór hem, wijnbouwer op een andere boerderij in het dorp. Ondanks zijn bescheiden inkomen wist hij in de loop der jaren verschillende percelen te verwerven die hij buiten zijn werk om bewerkte. Maurice, zijn zoon, besloot in 1955 voor zichzelf te beginnen. Samen met zijn vrouw Christiane ontwikkelde hij al snel een klantenkring, die nog altijd een basis vormt. Tegelijkertijd begonnen ze andere gehuurde percelen te exploiteren en probeerden ze nieuwe wijngaarden aan te schaffen. 

In 1976 kwam zijn zoon Rémi erbij. Samen beplantten zij de grond om de omvang van het domein te vergroten tot bijna tien hectare aan het begin van de jaren tachtig. Vervolgens begonnen ze met de bouw van de gebouwen die nodig waren voor deze groei. Samen met Agnès, zijn vrouw, ontwikkelde hij de verkoop van gebottelde wijn in Frankrijk en in het buitenland. Sinds het midden van de jaren negentig wordt de hele productie gebotteld en verkocht onder eigen label. De Rollins hebben altijd de behoefte gehad om de kwaliteit van de productie te verbeteren, samen met de wens om hun knowhow door te geven aan volgende generaties. Simon, hun zoon, kwam in 2003 aan boord, in 2009 vergezeld door zijn vrouw Caroline. 

Het doel is om een zo rijke en gezond mogelijke oogst te produceren en tegelijkertijd de duurzaamheid van de terroirs te waarborgen. De bodem wordt regelmatig omgeploegd om een diepe worteling van de wijnstokken te bevorderen en te zorgen voor een divers biologisch leven. Opbrengsten worden aangepast per perceel.

De witte druiven worden in hun geheel en langzaam geperst, waardoor ze al hun aroma's behouden. Na een lichte bezinking wordt de most gevinifieerd in kuipen voor de aligoté of in eikenhouten vaten voor de verschillende chardonnays. In alle gevallen wordt gestreefd naar een lange en natuurlijke gisting om de wijnen de tijd te geven zich te verrijken en te verfijnen in contact met hun droesem. De rode Pinot Noir-druiven worden met de hand gesorteerd en vervolgens met behulp van de zwaartekracht (zonder pompen) in kuipen gedaan om de kwaliteit van de druiven te bewaren. Tijdens de maceratieperiode die volgt, wordt alles in het werk gesteld om de natuurlijke mechanismen niet te veel te verstoren, zodat alle rode fruitaroma's die eigen zijn aan deze druivensoort en alle kenmerken van de terroirs die ze hebben voortgebracht, behouden blijven. De wijnen rijpen vervolgens tien tot vijftien maanden in eikenhouten vaten. 

Het hele proces volgt de Terra Vitis-aanpak en wordt gecontroleerd door deze onafhankelijke organisatie. Het bijzondere van de Terra Vitis-certificering is de integrale visie: van respect voor de wijngaard, vermindering van de inputs in alle stadia, beheer van afvalwater in de kelder, arbeidsomstandigheden van personeel tot en met recycling van afval.