Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/frankrijk-57/bourgogne/denis-carre-meloisey
Zoeken

OWNERs

Denis en Bernadette Carré

WINEMakers

Denis Carré

region

Bourgogne - Côte d'Or

Vineyard holding

12 ha

Soil types

Clay, limestone

varieties

Chardonnay - Pinot Noir

Fermentation

Stainless steel vats and (used) oak barrels

Aging

Stainless steel vats and (used) oak barrels

fARming

Organic certified

visit Website

Denis Carré


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2022

Bourgogne Blanc Sous la Velle - Chardonnay (22) Denis Carré

Bourgogne Blanc Sous la Velle - Chardonnay (22) Denis Carré
Type of wine
Vintage
2022

Auxey-Duresses ’les Vireux’ - Chardonnay (22) Denis Carré

Auxey-Duresses ’les Vireux’ - Chardonnay (22) Denis Carré

Denis en Bernadette Carré zijn beiden afkomstig uit een wijndorp en werden van jongs af aan ondergedompeld in de cultuur van wijnstokken en wijn. Hun ontmoeting was de start van een gemeenschappelijke droom: het produceren van eigen wijn en het doorgeven van deze knowhow aan de volgende generatie. Samen stichtten zij in 1975 hun domein in Meloisey, het geboortedorp van Denis in de Hautes-Côtes de Beaune. Het echtpaar begon met het huren van een aantal wijnstokken en plantte daarna geleidelijk aan wijnstokken aan op familiegrond, met name op het beroemde perceel La Perrière in Meloisey. In de loop der jaren is het domein door hard werken uitgebreid met nieuwe percelen in de mooiste dorpen van de Côte de Beaune: Pommard, Meursault, Saint-Aubin. Zo werd de eerste pagina van deze wijnfamiliehistorie geschreven.

Het gezin groeide in de jaren tachtig met de komst van twee kinderen, Gaëtane en Martial. Sinds hun kindertijd zijn de natuur, de wijngaarden en de kelder hun favoriete speelterreinen. Martial, gehecht aan het land en de waarden van zijn ouders, nam het familiebedrijf in 2008 over. Gaëtane, ook al gepassioneerd door wijn, voegde zich bij hen om het wijnavontuur voort te zetten. En ook Martial’s vrouw Caroline trad toe tot het familiebedrijf. Samen werken ze aan het behoud en de verfraaiing van de 12 hectare wijngaarden op het landgoed. Het bedrijf is sinds 2020 volledig omgeschakeld naar biologische landbouw. Elk terroir wordt met respect en ontzag bewerkt om dit unieke erfgoed door te geven aan de volgende generatie.

Er wordt gesnoeid volgens de Guyot Poussard-methode (een oude snoeitechniek die preventief werkt tegen ziektes), volop geploegd (om de bodem lucht te geven en groei van onkruid tegen te gaan) en er wordt alleen koper en zwavel gebruikt om aantasting door (valse en echte) meeldauw te bestrijden. Anti-schimmelproducten, herbiciden en insecticiden worden niet gebruikt, uitsluitend organische meststoffen en bodemverbeteraars. In de wijngaarden en de kelders wordt gewerkt volgens het maanritme: een van de basisprincipes van de biodynamische wijnbouw. De switch naar agriculture biologique die in 2020 werd ingezet was vanzelfsprekend en een logisch gevolg van de duurzaamheidsvisie van de familie.