Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/duitsland-10/dr-heger-baden
Zoeken

OWNER

Joachim & Silvia Heger

WINEMakers

Joachim Heger & Jurgen Jehle

region

Ihringen - Kaiserstuhl - Baden

Vineyard holding

28 ha

Soil types

Volcanic, Essexite, Tephrite, Dolerite, Loess, Limestone

varieties

30% Pinot Noir - 30% Pinot Gris - 15% Pinot Blanc - 10% Riesling - 5% Chardonnay - 5% Silvaner - Muskateller - Gewurztraminer - Merlot - Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc - Viognier

Fermentation

Stainless steel vats - barriques - sulphur addition kept as low as possible

Aging

Barriques and stainless steel

fARming

Ecological with organic influence

visit website

http://www.heger-weine.de/en/


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2022

Ihringer Weissburgunder - Pinot Blanc

Ihringer Weissburgunder - Pinot Blanc
Type of wine
Vintage
2022

Magnum Ihringer Weissburgunder - Pinot Blanc (22)

Magnum Ihringer Weissburgunder - Pinot Blanc (22)
Type of wine
Vintage
2023

1e lage Winklerberg - Weissburgunder (23)

1e lage Winklerberg - Weissburgunder (23)
Type of wine
Vintage
2020

WB - GG Ihringen W. Rappenecker - Weissburgunder (20)

WB - GG Ihringen W. Rappenecker - Weissburgunder (20)
Type of wine
Vintage
2020

WB - GG ’Gras im Ofen’ Ihr. Winklerberg HW - Weissburg. (20)

WB - GG ’Gras im Ofen’ Ihr. Winklerberg HW - Weissburg. (20)
Type of wine
Vintage
2021

WB - GG ’Gras im Ofen’ Ihr. Winklerberg HW - Weissburg. (21)

WB - GG ’Gras im Ofen’ Ihr. Winklerberg HW - Weissburg. (21)
Type of wine
Vintage
2021

GB - GG Achkarren Schlossberg - Grauburgunder (21)

GB - GG Achkarren Schlossberg - Grauburgunder (21)
Type of wine
Vintage
2022

Magnum GB - GG Achkarren Schlossberg - Grauburgunder (22)

Magnum GB - GG Achkarren Schlossberg - Grauburgunder (22)
Type of wine
Vintage
2017

3L GB - GG Achkarren Schlossberg - Grauburgunder (17)

3L GB - GG Achkarren Schlossberg - Grauburgunder (17)
Type of wine
Vintage
2022

Chardonnay 1e lage Winklerberg - Chardonnay (22)

Chardonnay 1e lage Winklerberg - Chardonnay (22)
Type of wine
Vintage
2022

Magnum 1e lage Winklerberg Chardonnay - Chardonnay (22)

Magnum 1e lage Winklerberg Chardonnay - Chardonnay (22)
Type of wine
Vintage
2022

CH - GG ’Gras im Ofen’ Ihr. Winklerberg HW - Chardonnay (22)

CH - GG ’Gras im Ofen’ Ihr. Winklerberg HW - Chardonnay (22)
Type of wine
Vintage
2019

Merdinger Bühl - Spätburgunder (19)

Merdinger Bühl - Spätburgunder (19)
Type of wine
Vintage
2018

Magnum Merdinger Bühl - Spätburgunder

Magnum Merdinger Bühl - Spätburgunder
Type of wine
Vintage
2019

Ihringer Spätburgunder - Pinot Noir (19)

Ihringer Spätburgunder - Pinot Noir (19)
Type of wine
Vintage
2019

Magnum Ihringer Spätburgunder - Pinot Noir

Magnum Ihringer Spätburgunder - Pinot Noir
Type of wine
Vintage
2019

SB - 1e lage Winklerberg MIMUS - Spätburgunder (19)

SB - 1e lage Winklerberg MIMUS - Spätburgunder (19)
Type of wine
Vintage
2019

SB - GG Achkarren Schlossberg - Spätburgunder (19)

SB - GG Achkarren Schlossberg - Spätburgunder (19)
Type of wine
Vintage
2017

GG Winklerberg Wanne Häusleboden - Spätburgunder (17)

GG Winklerberg Wanne Häusleboden - Spätburgunder (17)

De 28 hectare wijngaard van Dr. Heger liggen voornamelijk op de Kaiserstuhl. Dit is het warmste plekje van Duitsland en is te vinden in Baden, om precies te zijn wat ten westen van Freiburg. De bodem kent zijn oorsprong zo’n 16-19 miljoen jaar geleden in de ‘Tertiary’ periode. Hier zijn de vulkanische formaties ontstaan van basalt, magnesium en ijzer. Verder vinden we aan de westelijke kant veel kalksteen (Jurassic periode). De warmte van het gebied zie je terug in de flora en fauna in de wijngaarden, met planten en dieren die je normaliter in een mediterrane omgeving tegenkomt.

Als Joachim Heger in de jaren ‘80 het familiewijngoed (1935) overneemt van zijn vader werkt hij dag in dag uit keihard op de warme terrassen om de wijngaarden te beplanten met de juiste selectie van Pinot Noir klonen. Het werk in de historische terrassen inspireert hem tot het maximale te gaan, de Duitse Pinot Noir moet en zal ‘weltklasse’ gaan worden. Uiteraard maakt hij regelmatig uitstapjes naar de Bourgogne waar een bezoek aan Henri Jayer zijn toekomst definitief zal bepalen. Hij maakt een paar belangrijke aanpassingen in de kelder zoals het ‘destemmen’ van de trossen, de ‘cold soak’ en een lichtere maar fijnere toast van het Franse eikenhout. Daarnaast is het oogsten met vaste Oechsle gehaltes ook geen pré meer, de druiven worden goed geproefd voordat er besloten wordt te gaan oogsten. Dit heeft geresulteerd in wijnen met een veel betere balans waarbij ook de definitie van de jaargang beter te proeven is.

Voor de 1e lagen en GG wijnen komen de wijnen uit twee wijnbergen. De Ihringer Winklerberg is een mix van vulkanisch gesteente en kalk en kent een paar zeer bijzondere percelen. De volgende sub-wijngaarden zijn als Grosses Gewächs geclassificeerd: Vordener Winklerberg, Winklerberg Hinter Winkelen 'Grass in Ofen', Winklerberg Winkelen 'Rappenecker' en Winklerberg Wanne 'Häusleboden'. Daarnaast is er de Achkarrer Schlossberg. Deze is een tikje warmer dan de Winklerberg, omdat er een stuk minder invloed is van de wind en het volledig bestaat uit donker vulkanisch gesteente.

In de kelder wordt Joachim al jaren ondersteund door Markus. Samen hebben ze het wijngoed naar de absolute top van Duitsland gestuwd. Nationale erkenning komt er in 2013 als het wijngoed door de Gault Millau als de Eichelmann verkozen wordt tot beste wijnhuis van Duitsland. Ook internationaal begint de erkenning op gang te komen. Waar journalisten zich tot op heden voornamelijk tot de top van de riesling gefocust hebben, begint nu wel degelijk het besef te komen dat de Pinot Noir wijnen van een ongekende klasse zijn.

Joachim en Markus maken indrukwekkende wijnen van Pinot die met gemak vijf tot vijftien jaar mee kunnen in de kelder. A fine piece of some of the best Pinot in the world! Maar ook het wit mag er zijn. Markus legt uit dat hij gek is op het Franse Grand cru Eikenhout Tarransaud. Hij maakt echte bourgondische wijnen waarbij het gebruik van nieuw eikenhout prachtig geïntegreerd is in de wijnen die soms even wat lucht nodig hebben in de jeugd, maar na twee tot drie jaar fles rijping optimaal tot hun recht komen.