Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Weissburgunder Kalkbödele - Weissburgunder (23)
Weissburgunder | vergisting en rijping op de lie in staaltank | fijne neus | appel | peer | witte bloemen | nectarine | meloen | fris en helder | klein vetje | sappig fruit | kalk / stenig | prima zuren | verfijnd
Gebr. Mathis
Het nog jonge koppel Severin en Sabeth zijn goed op weg met het weer tot leven brengen van het oude familiedomein. Ze focussen zich volop op de wijngaarden en kwaliteit door o.a. meteen gecertificeerd biologisch te werken, en passen ze biodynamische praktijken toe. Geweldige prijs/kwaliteit verhouding die meteen goed scoort bij de critici vanaf het begin. Sinds 2024 de derde ster bij Falstaff en genomineerd voor "Newcomer of the Year".
Review
Spontaneously fermented in stainless steel, aged on the full lees until February and bottled in March of the following year, the 2022 Weissburgunder Kalkbödele offers a clear, refined and beautifully aromatic bouquet with delicate chalk aromas. Lean, fresh and vivacious on the palate, this is a medium-bodied, finessed and stimulating Pinot with round and juicy fruit uplifted and brought to swing by this delicate chalky finesse and finely grained acidity. This is a remarkably good Pinot Blanc from loess soils topping the Jurassic limestone rocks by about one meter. From organically produced grapes. This wine sells for 9.5 euros ex-cellar. 12% stated alcohol. Screw cap. Tasted in October 2023. 90/100 Stephan Reinhardt