Vorig artikel | Toon lijst |
W.O. Ceres Plateau Syrah - Syrah (22)
Syrah | Witzenberg | op de top van het Ceres Plateau | meer dan 1000m boven zeeniveau | Bokkeveld shale terroir | 60% whole bunch | vergisting in betonnen tanks | max. 2x per dag pump-over | 'submerged cap' principe | 11 maanden rijping in 1000 liter foudres | prachtig fruit | bessen | mild aards | granaatappel | fris | puur | kruidnagel | peper | iets bloemig | fraaie zuren | elegant en verfijnd | 2650 flessen
Damascene
Damascene is een samenwerking tussen wijnmaker Jean Smit en David Curl (ex eigenaar Château Gaby). Jean heeft ervaring opgedaan in Frankrijk bij Stéphane Ogier en in Zuid Afrika bij o.a. Rustenberg en Boekenhoutskloof. Op dit moment word er een nieuwe winery gebouwd in Elgin, op de farm van David. De eerdere wijnen zijn gemaakt in Somerset West en de eerste jaargang is 2018 geweest. Voor de wijnen word gebruik gemaakt van fruit wat komt van 20 verschillende wijngaarden in de hele westkaap. De aanplant in de wijngaarden verschilt in ouderdom, maar een van de meest interessante wijngaarden is aangeplant met Semillon, uit 1942 en 1962.
Om nieuwe wijngaarden te ontdekken is er meer dan 40.000 kilometer gereden door de west kaap. De meest unieke wijngaarden zijn zo ontdekt, zoals de wijngaard in Cederberg. 1000 meter boven zeeniveau, waar geen borden de weg meer aangeven er alleen maar bergen zijn met fijnbos.
Voor alle wijnen gaat de voorkeur van Jean uit naar natuurlijke gisting, en rijping op nieuwe en gebruikte franse barriques en 1000 liter Foudre.
Review
The 2022 Syrah from Bokkeveld Shales utilizes 60% whole cluster fruit matured for 11 months in 2,000-liter Austrian oak. This has a more fruit-intense bouquet, perhaps partly from using submerged cap during fermentation. There’s blueberry and blackberry fruit, just a hint of iodine and garrigue surfacing with aeration. The palate is medium-bodied with filigree tannins, a slightly powdery texture, and a touch of flintiness emerging towards the finish. Very pure in style, gaining volume with aeration. I foresee this cuvée closing down for 2-3 years before exiting the other side. Great potential, but one for the patient. 94+/100 Neal Martin
60% whole-bunch fermented. Matured for 11 months in 1000-litre vats. Red currant, raspberry and black cherry to go with orange, jasmine and white pepper. Light-bodied (alcohol is 13.16% with lemon-like acidity and a creamy texture. Super-elegant. 93/100 Christian Eedes