Vorig artikel | Toon lijst |
Vino de Paraje ’Fontouliña’ Corullón - Mencia & Co. (19)
85% Mencía & 15% Doña blanca, Palomino, and Godello | single vineyard 'Fontouliña' | Corullón | 750 meter hoogte | bodem met leisteen, kwarts en kalk | vergisting in grote open foudre | rijping in gebruikt Frans eiken van 225 en 500 liter voor 12 maanden | verfijnd met power | fijne structuur | puur | floraal | zwart fruit | diepgang en fraîcheur
José García
Bierzo, een gebied wat zich in 15 jaar heeft ontwikkeld tot een van de topgebieden van Spanje. Gelegen tussen Galicië en Castilla y León vinden wij José García, een wijnmaker die staat voor identiteit en herkenbaarheid in de wijn van de regio Bierzo. Zijn rode top cuvées uit Corullón en Valtuille zijn bijzonder fraai. Er komt eind 2020 een speciale botteling van een single vineyard 'Fontouliña', een micro plot van 0,4 ha naast La Faraona (Palacios) geplant door de opa van José. De witte wijn die hij maakt hebben een pittig Mediterraans karakter, eigenzinnig van oude klonen Godello met soms een ontwikkeld randje. Het rood mooi puur en diep en verfijnd. Een nog jong wijnhuis met een enorme potentie!
Review
The floral, aromatic and elegant 2019 Fontouliña Vino de Paraje was a big surprise. It comes from small plots that he owns in Corullón above the Corullón Castle on the way to El Ferro, in a place known as Fontouliña, where he has small parcels at 750 meters in altitude on slate, quartzite and limestone soils planted with a field blend of Mencía with some 15% white grapes—Doña Blanca, Palomino and Godello. The wine shows the mountain freshness and the richness of the soils, with good ripeness, development of aromas and flavors and good freshness. This fermented in open-top barrels and matured in 225- and 500-liter oak barrels for one year. Unfortunately, there are only 650 bottles of this. It was bottled in January 2021. 95/100 Luis Gutiérrez
The range of wines from José Antonio García keeps growing, and the quality is still getting better and better. From 2020, he has village wines from Valtuille and Corullón and the Unculín Mencía is also Vino de Villa. He works 25 hectares of old vines in Valtuille de Abajo and Corullón and produces 80,000 bottles. Some of the new wines are the best I've seen from him. A name to follow in Bierzo.