Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Viña Ulises Tinto - Giró & Garnacha (22)
90% Giró & 10% Garnacha | wijngaarden in de Valle de Jalón | witte kalkrijke mergel met klei | 250-600 meter hoogte | 40-80 jaar oude stokken | vergisting in staaltank | rijping 50/50 in staal en eikenhouten vaten | aardbei | kers | wild rood fruit | rijp | iets rustiek | fijne tannine en zuren | warme touch | vulling | vlezig | wat specerijen
Gutiérrez de la Vega
Fantastische aanwinst in 2018! Een bijzonder verhaal uit Alicante. De enige producent in Alicante die wijn nog op de ouderwetse methode wijn maakt. Volgens Felipé Gutierrez de la Vega was Alicante ooit het toonaangevende gebied om zoete wijnen (Fondillón) in Europa (omstreeks 1850). Dit waren onversterkte wijnen met natuurlijk alcohol van richting de 15%. Hij komt niet helemaal op één lijn met de Alicante D.O en besluit in 2010 in samenspraak met zijn dochter Violetta de D.O te verlaten.Violetta is Frankrijk getraind (Sauternes, Ch D'Yquem) en besluit in de laatste jaren de gisting niet te onderbreken door het gebruik van sulfiet maar door de wijnen licht te versterken met alcohol. De droge zomers van de afgelopen jaren zorgen voor een verlies in oogstvolume van wel 25%. Alle druiven worden hier (Monstrell en Moscatell) overrijp geplukt zodat ze aan de druivenstokken in kunnen drogen, een risico dat in droge jaren tot extreem kleine oogsten kan leiden.
Review
I love the nose of the red 2022 Viña Ulises; it's elegant, clean, floral and perfumed, straightforward but with depth and persistence. This is a pale ruby blend of Giró with 10% Garnacha. It has moderate 13% alcohol, a medium-bodied palate with very fine tannins and an elegant, soft mouthfeel. It keeps the poise in a very warm year like 2022. Fifty percent of the blend matured in used 500-liter oak barrels and the rest in stainless steel for nine months. 12,000 bottles produced. It was bottled in May 2023. 92/100 Luis Gutiérrez
Gutiérrez de la Vega is the best producer of sweet wine in Spain, the classical Moscatel and Fondillón from Alicante (although now sold without appellation of origin), and in the last few years, the dry wines have also improved a lot, including a flor white. Tasting the range was a rollercoaster ride.