Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Valtuille de Abajo Vino de Villa - Mencia&co (19)
85% Mencía & 15% Doña blanca, Palomino, and Godello | percelen 'Cabanelas', 'La Mata de los Pardos' en 'La Cova de la Raposa' | Valtuille de Abajo | terroir van klei, zand en leem | 500-600 meter hoogte | 80-110 jaar oude stokken | 80% whole bunch | vergisting in grote open foudre | rijping in gebruikt Frans eiken van 300 en 3000 liter voor 15 maanden | intens | rijk | structuur | gul | fijne tannine | grote wijn van een groot terroir | 4700 flessen
José García
Bierzo, een gebied wat zich in 15 jaar heeft ontwikkeld tot een van de topgebieden van Spanje. Gelegen tussen Galicië en Castilla y León vinden wij José García, een wijnmaker die staat voor identiteit en herkenbaarheid in de wijn van de regio Bierzo. Zijn rode top cuvées uit Corullón en Valtuille zijn bijzonder fraai. Er komt eind 2020 een speciale botteling van een single vineyard 'Fontouliña', een micro plot van 0,4 ha naast La Faraona (Palacios) geplant door de opa van José. De witte wijn die hij maakt hebben een pittig Mediterraans karakter, eigenzinnig van oude klonen Godello met soms een ontwikkeld randje. Het rood mooi puur en diep en verfijnd. Een nog jong wijnhuis met een enorme potentie!
Review
The old Aires de Vendimia Mencía de Valtuille is now the 2019 Valtuille Vino de Villa, a village wine produced with Mencía and some 15% white grapes (Doña Blanca, Palomino and Godello) from different old vineyards (80 to 100 years old) on clay, sand and stone soils. It fermented in oak foudre with 80% full clusters and matured in French barriques for one year and a further three months in foudre. It showcases the juicy and red fruit character of the wines from Valtuille. It has abundant, slightly powdery tannins and a dry finish. 4,700 bottles were filled in December 2020. 92/100 Luis Gutiérrez
The range of wines from José Antonio García keeps growing, and the quality is still getting better and better. From 2020, he has village wines from Valtuille and Corullón and the Unculín Mencía is also Vino de Villa. He works 25 hectares of old vines in Valtuille de Abajo and Corullón and produces 80,000 bottles. Some of the new wines are the best I've seen from him. A name to follow in Bierzo.