Vorig artikel | Toon lijst |
Tierra de Pumas - País (22)
País | single vineyard van 3 ha | 200 jaar oude stokken | terroir met graniet, kwarts en klei | één van de alleroudste wijngaarden van Chili | vergist in open houten vaten | 90% rijpt 5 maanden in cement en de rest in oude barriques | heel eigen stijl | zeer aromatisch | bloedsinaasappel | aards | wilde kruiden | etherisch | vlezig | gerookt | rijp fruit
Roberto Henríquez
Roberto Henríquez is een van de meest besproken wijnmakers van Chili op dit moment.
Werkend langs de Bíobío rivier ongeveer een uur ten zuiden van Patagual maakt hij spraakmakende wijnen van oude druivenrassen zoals País, Semillón en Corinto. Stokken zijn hier gemiddeld 70 jaar oud met uitschieters naar 200 jaar voor de País. Ongefilterd, niet geklaard, geen koude stabilisatie en minimaal sulfiet zijn kenmerken van de uiterst zuivere en spannende wijnen van Roberto. Ervaring heeft hij opgedaan in o.a. Canada, Zuid-Afrika en met name in de Loire bij René Mosse. In dit wilde westen van Chili, zo’n 500 kilometer ten zuiden van Santiago ontpopt Roberto zicht als één van de wijnmakers die de geschiedenis van zijn Chili omarmt en daarbij wijnen maakt die lijnrecht tegenover de huidige wijnen van het moderne Chili staan.
Geen nieuw hout, teveel extractie en alcohol maar lichtvoetig, uitdagend, dynamisch en spannend. Artisanale wijnen en wijnmaker ten top. Sinds 2019 toegevoegd aan ons assortiment dankzij Midas, Graciás!
Review
Tierra de Pumas 2019
The other new País is the 2019 Tierra de Pumas that comes from three hectares of old vines, the 77th vineyard registered in the zone, so one of the oldest remaining vineyards in Bio-Bio and possibly all of Chile, certainly over 200 years old. The soils are a mixture of granite and quartz with some clay, and the lower parts are more sedimentary, what it's locally called Serie Santa Juana because the vineyard is quite large. This is certainly different from the rest—if it's because of the soil or not is another story, but the vinification and élevage is very similar for all. There is a note that reminds me of blood orange peel and talcum powder, intensely aromatic, almost as if it went through semi-carbonic fermentation (which it did not). When tasted next to the other four País bottlings, this is the one that stands out because it has a different character. 10,000 bottles produced. Luis Gutiérrez, 92/100