Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Tidao tinto - Listán Negro, Listán Prieto & Castellana (22)
Listán Negro, Listán Prieto & Castellana (Tinta Câo) | 'Lechuzilla' wijngaard | oudste wijngaard, stokken 110+ jaar oud | vulkanisch basalt en klei terroir | 1100 meter hoogte | 100% whole bunch | lange vergisting in een open houten kuip | rijping in 225 liter gebruikte Franse eikenhouten vaten | bessen | lavendel | licht munt | balsamico | fijn bloemig | rozen | wilde kruiden | sappig met stenige ruggengraat | iets specerij | licht en luchtig rood | pit en structuur | lang | bijzondere energie
Bien de Altura
Geboren en getogen op Gran Canaria maar getraind in Chili, Douro en Bierzo voordat hij terugkwam in zijn geboorteland en zijn persoonlijke project Bien de Altura begon. Zoals bij alles waar Carmelo bij betrokken is is het doel om bij te dragen aan het herstellen van verlaten wijngaarden. Ook om te laten zien dat de nieuwe generatie wijnmakers met groot respect voor de natuur en herkomst te werk gaan. Er wordt biologisch, en richting biodynamisch gewerkt. Alles op artisanale wijze. Eigen gisten, ontstelen met de hand, minimaal gebruik van zwavel, lange maceratie en minder extractie en laag alcohol. Alles gebeurd met de hand, ook het bottelen en labelen
Review
The oldest vineyard he works is the source for the 2022 Tidao, which is a subtle and pale red with notes of watermelon, rose hips and rose petals. It's light to medium-bodied, with lots of austerity in the palate and a long, dry and tasty finish. 1,200 bottles produced. 95+/100 Luis Gutiérrez
Carmelo Peña moved to a rented winery for the 2023 harvest, but the wines until 2022 were still produced in rented space. The 2021s have more fruit, and the 2022s show more depth and complexity, more spiciness. Volumes grew to 18,000 bottles in 2022, and for 2023, they might produce 22,000 bottles if all goes well.