Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Supergraf - Grüner Veltliner (21)
Grüner Veltliner | perceel binnen Supperin met de oudste stokken | gneiss & zand in de bodem | 20 uur schilcontact | vergisting en rijping in 900 liter Stockinger foudre | rijk | breed en rond | structuur | kruidig | zout | intens | lang en diep
Pichler-Krutzler
Elisabeth Pichler, afkomstig uit Wachau en Erich Krutzler uit Zuid-Burgenland starten samen in 2006, nadat zij in het huwelijksbootje zijn gestapt in 2005, een wijngoed in het dorp Oberloiben. Een gebied wat bekend staat om hun Grüner Veltliner en Riesling. Genesteld langs de rivier de Donau werken met respect voor de natuur.
Elke wijn die zij maken is een natuurlijke weerspiegeling van het Terroir van deze regio, voor mij persoonlijk ook een van de eerste eigenschappen die een wijn moet hebben. Daarnaast vind er minimale interventie plaats in de kelder, geen toevoegingen van gistculturen en enzymen. Dit zorgt voor een prachtig eindresultaat, pure, onvervalste wijnen, met een hoge inzetbaarheid in de topgastronomie, die een weerspiegeling geven van het prachtige gebied waarin Pichler Krutzler zich bevindt.
Pichler-Kruzler behoord tot de top van Oostenrijk, maar de termen “Federspiel en “Smaragd” staan niet op de etiketten. Dit komt omdat ze een aantal keuzes hebben gemaakt. Ze bottelen een rode wijn uit de familiewijngaard uit Zuid-Burgenland en bottelen een ook wijn uit de regio Krems, uit de Pfaffenberg wijngaard.
Review
The 2021 Grüner Veltliner Supergraf bears a fantasy name but stems from the oldest parcel within the Supperin of around 80-year-old vines. The grapes enjoyed 20 hours of skin contact in order to extract "refreshing phenolics" and then fermented spontaneously in the 900-liter barrel. A fine note of honey prevails on the nose, blending in with the savory yeast. The palate is rich, yeasty, rounded, and absolutely textural, with a chiffon veil of phenolics on that salty, miso-like backdrop. The 2021 is a rich wine of structure and contour. (Bone-dry) 95/100 - By Anne Krebiehl MW on May 2024
For Erich Krutzler, 2023 meant moving into a new (old) cellar, not far from the old, also dug into the mountain, but affording much more space. Two thousand twenty-three was thus vinified with provisional electricity and water as the harvest, expected to begin around 5th October, in fact, started on Sunday the 24th. The new premises had to serve earlier than they were strictly ready. Picking finished in record time and lasted for three weeks without breaks. Krutzler notes that ripeness levels were disparate in 2023. While Grüner Veltliner yields were higher than in the past two years, Riesling was lower. The estate luckily escaped hail damage, but wild boars were responsible for some losses. Now that the move into the new cellar is complete, Krutzler is playing with the thought of planting some Cabernet Franc on a few of the Rothenhof terraces where some of the 80-year-old Grüner Veltliner vines have come to the end of their lifespan.