Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
’Sgarzon’ Anfora - Teroldego (19)
Teroldego | één van de twee single vineyard wijnen | 2,5ha | alluviaal zanderig terroir | anfora 5 dagen open en met punch-downs, daarna voor 9 maanden gesloten met deksel | daarna geperst en gerijpt op betonnen vaten | minimaal zwavel bij botteling | intens en aards met diepe zuren | Deze wijn heeft vaak wat meer tijd nodig om te openen dan Morei
Foradori
Elisabetta Foradori de 'grande dame' van de Italiaanse 'vino naturali' leid haar familie wijngoed in de Italiaanse Dolomiti naar grote hoogte. Zij en haar overleden man Rainer Zierock 'redden' de blauwe Tereldogo druif van de ondergang. In haar Granato wijngaard vinden we nog oerklonen van deze spannende blauwe druif. Rond 2013 maken haar zonen Theo en Emilio hun intreden in het bedrijf en in 2018 doed ze zelf een stap terug en mag de nieuwe generatie hun gang gaan. Vanaf de oogst van 2016 proef je de invloed van Emilio als wijnmaker terug! Na 35 jaar hard werken stort Elisabetta zich op een nieuw project, ze gaat kaas maken van de melk van haar eigen acht koeien.
Review
The 2019 Teroldego Sgarzon takes its time opening in the glass, but it is worth the wait, as crushed ashen stones, black currants and exotic savory spices form its bouquet. As dark and brooding as it is aromatically, this is surprisingly energetic but also potent on the palate. A mix of zesty acids and tart wild berry fruits collide, creating tension and contrasts. Sweet tannins and minerals grip the senses through the long and dramatic finale, promising years of development. The 2019 Sgarzon is intense yet also playful. I can’t wait to revisit this vintage in a few years’ time. 93/100 Eric Guido