Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Rivera del Notro Tinto - País (20)
País | 200 jaar oude stokken | alluviale vulkanische bodems langs de rivier | vergisting en rijping in staal | fruit gedreven stijl | veel rood fruit | drop | laurier | zalvend | zachte tannine | smooth | crunchy | zwarte peper | verfijnd, speels en te vergelijken met menig top Fleurie/Morgon
Roberto Henríquez
Roberto Henríquez is een van de meest besproken wijnmakers van Chili op dit moment.
Werkend langs de Bíobío rivier ongeveer een uur ten zuiden van Patagual maakt hij spraakmakende wijnen van oude druivenrassen zoals País, Semillón en Corinto. Stokken zijn hier gemiddeld 70 jaar oud met uitschieters naar 200 jaar voor de País. Ongefilterd, niet geklaard, geen koude stabilisatie en minimaal sulfiet zijn kenmerken van de uiterst zuivere en spannende wijnen van Roberto. Ervaring heeft hij opgedaan in o.a. Canada, Zuid-Afrika en met name in de Loire bij René Mosse. In dit wilde westen van Chili, zo’n 500 kilometer ten zuiden van Santiago ontpopt Roberto zicht als één van de wijnmakers die de geschiedenis van zijn Chili omarmt en daarbij wijnen maakt die lijnrecht tegenover de huidige wijnen van het moderne Chili staan.
Geen nieuw hout, teveel extractie en alcohol maar lichtvoetig, uitdagend, dynamisch en spannend. Artisanale wijnen en wijnmaker ten top. Sinds 2019 toegevoegd aan ons assortiment dankzij Midas, Graciás!
Review
Als je ergens veel vulkanen vindt, is het wel in Chili. Er zijn er maar liefst 123 actief en elk jaar is er wel ergens een uitbarsting. Tot nu toe heeft de wijnbouw zich geconcentreerd op de vruchtbare vlaktes en voor de beste vulkanische bodems moet je diep in het zuiden van het land zijn. Daar worden nu fantastische oude wijngaarden herontdekt, zoals in de regio Bío-Bío.
In de fles zit wijn van tweehonderd jaar oude país, een rood druivenras waarvan meestal goedkope rosé wordt gemaakt. Niet bij de 2018 Rivera del Notro (smaragdwijnen.nl, 20 euro). Hij heeft een heldere aardbeienkleur en ruikt opzwepend en opwekkend naar peper, kersen, violier, een tikje kaneel en hij is rokerig. Je proeft een lichte textuur, een soepel zoetje, maar hij is ook drogend en heeft spannende bitters en het is de rooksmaak die blijft hangen. Wat een verrassende, verfijnde wijn. - Hillary Akers - Financieel dagblad
The 2018 Ribera del Notro is the most varietal and fruit-driven of the five different País bottlings I tasted. It doesn't have the complexity and the soil-driven character that is so strong in the País Franco, Tierra de Pumas and Santa Cruz de Coya. It has red berry aromas and flavors, with a soft palate and a dry, long finish. This fermented and matured in stainless steel (which will be concrete from 2020 onward), and the soils have a mixture of materials—granite, slate, volcanic, clay—that are surely brought by the river. In my mind, this would be the entry-level País here, but a very good entry level indeed! 6,600 bottles produced. Luis Gutiérrez 91+/100