Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Rioja ’Plaza Cuesta’ - Garnacha (22)
Grenache | wijngaard in Cárdenas | 3 weken maceratie | vergisting met 50% hele trossen | rijping voor 15 maanden in 600 liter eikenhouten vaten en in Wineglobe (glas) | rijp bosfruit | fijne kruiden en specerijen | rijk | volumeus en zacht | fijne tannine | koffie | wat aards | vol | goede lengte en diepgang | mooi gewicht, niet zwaar
Olivier Rivière
Hoe komt een Fransman verzeild in Spanje? Vrij makkelijk eigenlijk! Als je stage kan lopen bij een van de beste wijnmakers uit het land, Telmo Rodriguez, sla je dat vanzelfsprekend niet af! Stap voor stap begint Olivier Rivière meer te leren en zorgvuldig te bouwen aan zijn eigen domein, wat nu 11 hectare beslaat. Na ook werkzaam te zijn geweest bij het beroemde Domaine Leroy vinifieert hij zijn wijnen naar de stijl van het perceel en/of dorp waar ze vandaan komen, zoals het ook werkt in de Bourgogne. De witte wijnen zijn lekker bourgondisch en rijp maar met finesse en de rode wijnen zijn eveneens karaktervol, hebben veel fruit maar zijn heel precies, met spanning en een grote complexiteit.
Review
There is a new high-end red, the 2022 Plaza Cuesta, produced with grapes from a high-density vineyard (5,000 plants per hectare) that names the wine. It's from the village of Cárdenas and has a nose of ripe wild berries, herbs and spices, violets and subtle smoke. The palate is medium to full-bodied, with a velvety texture, abundant fine-grained and chalky tannins and very tasty flavors. It finishes long and dry and clean. It's pure Garnacha, with 15% alcohol. It was fermented with 50% full clusters and three weeks of maceration before maturation in 600-liter barrels and Wineglobe for 15 months. It was an unbottled sample, and it might have shown some oxidation, as the wine was not fully stabilized. There will be around 1,100 bottles that should be filled in April 2024. 93-95/100 Luis Gutiérrez