Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Rioja Las Viñas de Eusebio - Tempranillo & Graciano (16)
Tempranillo met 10% Graciano | single vineyard ‘La Guardia’ in Rioja Alavesa | bodem met zand, klei en kalk | vergist met 50% hele trossen en 50% ontsteeld | voor 21 maanden gerijpt op eikenhout | grote wijn | donker fruit en veel spanning | spanning en power | enorm potentie tot rijpen | 'Premier Cru' volgens systeem van Olivier
Olivier Rivière
Hoe komt een Fransman verzeild in Spanje? Vrij makkelijk eigenlijk! Als je stage kan lopen bij een van de beste wijnmakers uit het land, Telmo Rodriguez, sla je dat vanzelfsprekend niet af! Stap voor stap begint Olivier Rivière meer te leren en zorgvuldig te bouwen aan zijn eigen domein, wat nu 11 hectare beslaat. Na ook werkzaam te zijn geweest bij het beroemde Domaine Leroy vinifieert hij zijn wijnen naar de stijl van het perceel en/of dorp waar ze vandaan komen, zoals het ook werkt in de Bourgogne. De witte wijnen zijn lekker bourgondisch en rijp maar met finesse en de rode wijnen zijn eveneens karaktervol, hebben veel fruit maar zijn heel precies, met spanning en een grote complexiteit.
Review
The 2016 Las Viñas de Eusebio is a blend of Tempranillo with 10% Graciano that has great finesse and complexity. It matured in a 1,600-liter oak foudre and 225- and 500-liter oak barrels to make enough wine to fill some 7,000 bottles. It has a quite classical profile, with a mixture of fruit and spice (some new oak was used in the élevage), and in a cool year like 2016, it should have all the ingredients to develop nicely in bottle. It has chalky tannins from the limestone soils, which adds to that serious and classical profile. It might even need a little more time in bottle to polish the tannins a little bit. This fermented mostly destemmed.
Some wines, like Gabaxo, Las Viñas de Eusebio and Losares, could not be produced in 2017 because the frost decimated the crop. But most of the wines I tasted were from 2016, which seems to be a great year for reds here. Luis Gutiérrez 94/100