Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Rioja ’El Bardallo’ - Tempranillo & Viura (22)
Tempranillo & Viura | fieldblend | vanaf 2022 afkomstig van meerdere plots in de lieu-dit | 40+ jaar oude bush vines | 515 meter hoogte | terroir van kalk | klein percentage whole bunch | gisting in open kuipen | rijping voor 10 maanden in 500 en 600 liter Frans eiken | 3200 flessen geproduceerd | amarena kers | verleidelijk | elegant en verfijnd | wat zijde | floraal | diep | kruiden | munt | pracht fraîcheur en fraaie tannine
José Gil
Zelden een wijnmaker ontmoet die op jonge leeftijd al zo toegewijd is aan zijn wijngaarden en zo snel naam en faam maakt binnen de wijnwereld. José Gil en zijn vrouw Vicky runnen samen 5ha aan wijngaarden in Rioja. Al hun wijngaarden zijn terug te vinden rondom het “grand cru" dorp San Vicente de la Sonsierra. Hier hebben Olivier Rivière en Abel en Maite Mendoza ook hun wijngaarden liggen. Vaak zijn de percelen niet groter dan een kwart hectare en tegen of zelfs over de 100 jaar oud.
In 2021 roept wijnjournalist Tim Atkim MW José en Vicky uit tot "Young Winemaker of the Year” in zijn speciale Rioja Report. Ze maken wijnen op basis van single vineyards en één Vino de Pueblo (village wijn). José heeft stage gelopen in de Bourgogne en Mosel en heeft zo zijn kijk op de wijngaarden van Rioja doen veranderden.
Review
As with La Canoca, the 2022 El Bardallo changes from a single-vineyard to a paraje (lieu-dit) wine and includes more plots in the same place to increase the volume of wine produced. It's Tempranillo with some 10% white grapes, mostly Viura. It fermented with some whole-cluster fruit and indigenous yeasts and matured in 500- and 600-liter barrels. It's quite fruit-driven, aromatic and reminiscent of the old carbonic-fermentation reds matured in barrel, juicy and velvety, with abundant, chalky tannins and a dry finish. 3,200 bottles were filled in September 2023. 94/100 Luis Gutiérrez
Jose Gil doesn't stop. The two wines La Canoca and El Bardallo moved from single-vineyard wines to paraje, or lieu-dit, wines in the 2022 vintage, which increases the number of bottles to about 3,200 bottles each. There's a new white, which will be released after several years of fine-tuning the style they are looking for. There are new plots from La Canoca in 2023, places that he described as "incredible locations and soil qualities." In 2024, he and his wife leased with the option to purchase 4.5 hectares of very old vineyards (80 and 120 years old) in different locations and soils in Labastida, including one hectare of white planted with different varieties. I tasted the 2021 and 2022 versions of the five reds they produce. The 2021s are superb, but the 2022s, a little juicier and more primary, are not far behind.
There are currently 11 hectares of vineyards, owned and rented. They use 500- and 600-liter barrels that age in underground cellars under the San Vicente de la Sonsierra Castle and have a production of 26,000 bottles. This is one of the most exciting young projects in Rioja.