Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Rioja 5V Blanco - Viura, Malvasía, Tempranillo Bl, Torr (23)
30% Viura, 20% Tempranillo Blanco, 20% Torrontés, 22% Malvasía & 8% Garnacha Blanca | selectie van de beste witte vaten | wisselt jaarlijks van samenstelling | vergist en rijpt voor 5 maanden op nieuw hout en de fijne lie, geen malo | compleet | complex | aromatisch | rijk met finesse | intens | balans | sjiek hout | vrij expressief en genereus | kaneel | wilde bloemen | kweepeer | wassig | stenig | groeit met de jaren en ontwikkeld zich tot één van de beste witte wijnen van Spanje!
Abel&Maite Mendoza
Een stel echt pioniers in het Rioja gebied, zijn Abel en Maite. Al 25 jaar verbouwen zij biodynamische druiven in verschillende regio’s van de Rioja, op 22 verschillende percelen. Zij hebben ervoor gekozen om alle kleine percelen apart te laten vergisten om zo een soort ‘Bourgogne systeem’ te introduceren, alleen is dit vrij lastig gebleken. In de kelder wordt er traditioneel gewerkt en levert wijnen op die altijd hoge scores krijgen. Het is niet voor niets dat ze altijd bij de 15 beste producenten van de regio zitten!
Review
The white blend 2022 5V contains the five white varieties he works with: 30% Viura, 22% Malvasía Riojana, 20% Torrontés, 20% Tempranillo Blanco and 8% Garnacha Blanca. The grapes fermented in 225- and 500-liter French oak barrels, where the wine matured with fine lees and periodic bâtonnage. It's amazing how often the whole is much better than the sum of its parts, and this 2022 is a clear example. The blend is a lot more complex and harmonious than any of the varietals alone. It has 14% alcohol, a low pH of 3.18, and it's elegant, clean, complex and nuanced, with a very balanced palate. This will likely age magnificently in bottle. 5,457 bottles produced. It was bottled in March 2023. 95/100 Luis Gutiérrez
Vigneron Abel Mendoza and his wife Maite Fernández described quite well what is happening with climate: "In recent years, we've experienced very irregular and changing weather, excess heat, episodes of drought and high temperatures, a very unequal distribution of rain and untimely incidents such as hail, frost or torrential rains. They are increasingly complicated vintages to which we will have to adapt since climate change is here to stay." Enough said.
They handcraft 80,000 bottles from their winery in San Vicente de la Sonsierra from the 25 hectares of vines, worked by hand without herbicides or pesticides, spread in 39 separate plots and averaging 38 years of age.