Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Ried Kellerberg - Grüner Veltliner (22)
Grüner Veltliner | terraswijngaard uit 1289 | zeer hoog gelegen en steil | absolute top wijngaard | puur urgestein | expositie op het zuid-oosten | vergist en gerijpt op foeder | stenig | vuursteen | tikje reductie | rijk en sappig | iets romig en gul | intens en verfijnd
Pichler-Krutzler
Elisabeth Pichler, afkomstig uit Wachau en Erich Krutzler uit Zuid-Burgenland starten samen in 2006, nadat zij in het huwelijksbootje zijn gestapt in 2005, een wijngoed in het dorp Oberloiben. Een gebied wat bekend staat om hun Grüner Veltliner en Riesling. Genesteld langs de rivier de Donau werken met respect voor de natuur.
Elke wijn die zij maken is een natuurlijke weerspiegeling van het Terroir van deze regio, voor mij persoonlijk ook een van de eerste eigenschappen die een wijn moet hebben. Daarnaast vind er minimale interventie plaats in de kelder, geen toevoegingen van gistculturen en enzymen. Dit zorgt voor een prachtig eindresultaat, pure, onvervalste wijnen, met een hoge inzetbaarheid in de topgastronomie, die een weerspiegeling geven van het prachtige gebied waarin Pichler Krutzler zich bevindt.
Pichler-Kruzler behoord tot de top van Oostenrijk, maar de termen “Federspiel en “Smaragd” staan niet op de etiketten. Dit komt omdat ze een aantal keuzes hebben gemaakt. Ze bottelen een rode wijn uit de familiewijngaard uit Zuid-Burgenland en bottelen een ook wijn uit de regio Krems, uit de Pfaffenberg wijngaard.
Review
Picked on October 25, so very late, the lime-green 2021 Dürnsteiner Grüner Veltliner Ried Kellerberg is intense and pure on the nose and also shows wet chalk aromas along with flinty and phenolic notes. Macerated for 18 hours, this is a full-bodied, rich and juicy, fine and elegant Veltliner with a savory, saline and finely grippy finish. Still young and somewhat shy, this is an intense and finely tannic Kellerberg with a long, fine, lemon-bitter finish. It needs time. 13.2% alcohol. Natural cork. Tasted at the domaine in September 2022.
I have never tasted so many wines at this winery as this year, although I have tasted two vintages of some wines, 2021 and 2020. Some sites have also been newly added with the acquisition of an old vineyard (Rotenberg), but there are also separate fillings, such as Wunderburg (from the Ried Kellerberg), LBV (Kellerberg) or Supergraf (Ried Supperin), the sense of which could be argued. The quality of the wines, however, remains undeniably high, even in 2021, a vintage that combines the ripeness of 2019 with the acidity of 2010 or even 2014. However, the extracts—and therefore the internal density—are higher in the new wines, whose alcohol levels range between a moderate 12% and 13.5%. As always in recent years, the Alte Reben selection from Pfaffenberg is one of the estate's most impressive wines, led by the superb 2020. But the 2021 Rieslings from Loibenberg and Kellerberg are also fabulous and among the finest wines produced this year in the Wachau.