Toon lijst | Volgend artikel |
Pour l’Histoire - Muscadet Sèvre et Maine sur Lie - Muscadet
Melon de Bourgogne | bodems met zand, kalk en gneiss | oude stokken vanaf 45 jaar | selectie in de kelder | gisting en rijping in betonnen tanks met glazen binnenkant | 10 maanden gerijpt met de lie | zoutig | puur | fris | citrus | denk aan oesters!
Ménard-Gaborit
Ons oog viel onlangs op Ménard-Gaborit. Een bedrijf dat al bijna 300 jaar wijn maakt in de Muscadet appellatie nabij de stad Nantes aan de Franse westkust. Inmiddels is zoon François sinds 2019 in charge van het domaine en is de conversie naar biologisch landbouw afgerond in 2022. Er komt een hele fijne basis biologische Muscadet genaamd Pour l’Histoire binnen; sappig, vineus, zilt en met een lekkere ronde vulling met verkwikkende zuren. Laat de lente maar komen! Daarnaast selecteren we twee cru’s. De eerste van de Cru 'Monnières-Saint-Fiacre' uit 2017, die rijpt maar liefst 36 maanden sur lie. Dit geeft een hele fraaie brede umami achtige wijn met veel rondeur, een feestje in de wijn en spijs. En er is uit de ‘niche’ botteling van François zelf genaamd ‘les Pieds sur Terre’ 2020. Dit is echt een winnaar in de stijl gemaakt van Jérome Bretaudeau (grote meneer in de streek). Complexe wijn, nog jong maar zeer fraaie stijl.