Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Plat’bos - Chenin Blanc (22)
Chenin Blanc | single vineyard | wijngaard naast Skaliekop | geplant in 1981 | graniet terroir (decomposed granite) | vergisting en rijping op oude eikenhouten vaten | 1772 flessen gemaakt | heel compleet en uitgebalanceerd | iets zout | geconcentreerd | bijenwas | nootmuskaat | citrus | energie | direct | 12% alcohol | groeit in het glas / decanteren mag ook zeker
David & Nadia
Een absoluut dreamteam uit Swartland. Tussen al het ‘geweld’ van de sterren uit Swartland voegen David en Nadia zich gemakkelijk door vooral lekker zichzelf te blijven. De inmiddels opgebouwde ervaring resulteert in veel gezochte wijnen die de hele wereld over gaan. Ze zijn helemaal gesetteld op hun Paardebosch farm en de compacte kelder. De focus ligt nog altijd op pure wijnen die zonder opsmuk gemaakt worden met respect voor natuur en mens. Er wordt geoogst van zowel eigen wijngaarden als die van andere boeren en overal wordt biologisch gewerkt met bio-dynamische invloeden. In een adem te noemen met de top van de Kaap waar de wijnwereld écht swingt nu. Tim Atkins MW zijn South-Africa Report: 'First Growth', 2020 Young Winemaker(s) of the Year en meerdere malen Wine of the Year met verschillende wijnen. Er lijkt geen maat te staan op het succes van dit fijne duo.
Review
One of those wines that makes you want to burst into joyful song, Plat'bos hails from a 3.8-hectare vineyard planted in 1981 on decomposed granite and produces 1,400 bottles for the whole world. Early picked in a warmer, north-west facing site, this is counter-intuitively fresh and chiselled, shimmering with minerality, freshness, energy and drive. Mouth- wateringly intense. 2024-32 98/100 Tim Atkin MW
The 2022 Chenin Blanc Plat'bos, from vines planted in 1981, was picked in two passes through the vineyard and aged in used French barrels. The nose has scents of melted candle wax, powdered chalk, white flowers and yellow fruits, and a hint of white chocolate. The palate is very saline on the entry with fine depth and tension, the most citric of David & Nadia's whites with a touch of oyster shell and quince on the finish. Very saline, very marine-influenced, this should mature beautifully in bottle. 93/100 Neal Martin