Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Nom W.O. Elandskloof - Pinot Noir (21)
Pinot Noir | W.O Elandskloof | stokken aangeplant in 2008 | terroir van schalie met graniet en klei | 700 meter boven zeeniveau | 15% whole bunch | rijping voor 10 maanden in Franse barriques van 228 liter, 25% nieuw | floraal | donker fruit | gekruid | iets rijker dan 'Om' | puur | vlezig | topklasse pinot uit een excellent jaar voor Pinot | ‘Nom’ staat voor Nombulelo want dankbaarheid betekend in het Xhosa en is afgekort van Nomkhubulwane wat een Afrikaanse godin is van de landbouw
Jessica Saurwein
De reputatie van haar familienaam draait bijna letterlijk om ‘zure wijn’ maar dan gaan we wel heel ver terug in de tijd. Tegenwoordig is de naam een garantie voor uitstekende wijnen uit Zuid-Afrika.
In een korte tijd werkt ze zich naar de top van de West-Kaap met een hele fijne Riesling en twee prachtige Pinots. Dankzij een goede samenwerking met bevriende wijnboeren kan er gewerkt worden met een hoge kwaliteit druiven afkomstig van unieke terroirs. Op haar reeds aangeschafte eigen Waterval Farm in Stanford werkt ze met haar man aan een regeneratieve farm en zijn ze volop bezig met het aanplanten van hun eigen wijngaard met Pinot Noir.
De laatste jaren scoren de wijnen steeds beter en bevestigen die de goede weg die Jessica is ingeslagen. Voorbeeldige wijnen met flair en elegantie. De klasse van Pinot uit Zuid-Afrika straalt er vanaf!
Review
Red and black cherry, some flinty reduction and floral perfume on the nose while the palate possesses a great core of fruit, bright acidity and pleasantly firm tannins. More concentrated and forceful than Om but perhaps more obvious, too. 94/100 Christian Eedes
Using raw material from vines at 700 metres in the celebrated Elandskloof site, Nom is a superb Pinot Noir that combines clones 115, 667 and 777 on shale soils. Spicy, racy, pure and intense, with meaty tannins, layers of bramble, red berry and wild herbs and very fine tannins. A Pinot Noir producer to watch. 2023-30 95/100 Tim Atkin MW