Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Montlouis-sur-Loire ’le Grand Clos’ - Chenin Blanc (21)
Chenin Blanc | 3 percelen: 'Les Borderies', 'Le Grand Clos' en 'Bel Air' | selecction massale | meer dan 90 jaar oude stokken | kalk-klei bodem | gisting en rijping voor 10 maanden op 500l vaten (30% nieuw) | hout verfijnd aanwezig | strak | karaf helpt enorm | 20 jaar rijpingspotentieel
Le Rocher des Violettes
Xavier is een van de eerste wijnmakers die ik ben gaan importeren. Montlouis-Sur-Loire, de subregio waar Xavier werkt, staat bekend om zijn kalksteenrijke bodem. Hij is in de afgelopen jaren uitgeroeid tot een van de topproducenten uit de Loire die Chenin Blanc verbouwd. De oogst van 2017 is dan ook zijn regelrechte doorbraak geweest! De witte wijnen zijn relatief strak droog met een prachtige energie, met frisse zuren, rijp fruit en een zachte invloed van eikenhout.
Review
The 2021 Montlouis-sur-Loire Le Grand Clos has generosity and a come-hither side to its personality. However, the natural acidity of this later-ripening, clay-based parcel, 91-year-old vines and the 2021 vintage means that there's a vivid line of acidity that trips through the wine, providing direction and energy. Fully dry, it leaves the drinker with a sense of uprightness. It has some richness from barrel-aging (500-liter barrels, 30% new), which lends a sweet, creamy aspect. 94/100 Rebecca Gibb