Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Molino del Ciego - Semillon (22)
Semillón | 1ha. in Itata | 100+ jaar oude stokken | granieten bodem | omgeven door wilde kruiden en planten | hand geoogst en ontsteeld | vergisting met de schillen voor 1 maand in staaltank | rijping voor 3 maanden in oude barriques | aromatisch | sinaasappel | fernet branca | kamille | gekruid | pit | bite | anijs
Roberto Henríquez
Roberto Henríquez is een van de meest besproken wijnmakers van Chili op dit moment.
Werkend langs de Bíobío rivier ongeveer een uur ten zuiden van Patagual maakt hij spraakmakende wijnen van oude druivenrassen zoals País, Semillón en Corinto. Stokken zijn hier gemiddeld 70 jaar oud met uitschieters naar 200 jaar voor de País. Ongefilterd, niet geklaard, geen koude stabilisatie en minimaal sulfiet zijn kenmerken van de uiterst zuivere en spannende wijnen van Roberto. Ervaring heeft hij opgedaan in o.a. Canada, Zuid-Afrika en met name in de Loire bij René Mosse. In dit wilde westen van Chili, zo’n 500 kilometer ten zuiden van Santiago ontpopt Roberto zicht als één van de wijnmakers die de geschiedenis van zijn Chili omarmt en daarbij wijnen maakt die lijnrecht tegenover de huidige wijnen van het moderne Chili staan. Geen nieuw hout, teveel extractie en alcohol maar lichtvoetig, uitdagend, dynamisch en spannend. Artisanale wijnen en wijnmaker ten top. Sinds 2019 toegevoegd aan ons assortiment dankzij Midas, Graciás!
Review
The 2022 Molino del Ciego was produced from 100-year-old Sémillon vines and fermented with the skins for 10 months. It's not that dark, but it has some copper shades. It has some herbal notes, mint, pine resin and what I have described in previous vintages as an infusion of aromatic plants and flowers, chamomile and tisane. It has a dry and serious palate with pungent flavors. 6,400 bottles produced. I had the chance to see a bottle of the 2017, and the wine was superb, so seven to 10 years after the harvest à la Gravner could be a right moment to capture the complexity and potential of this wine. 93/100 Luis Gutiérrez
I taste and buy the wines from Roberto Henríquez in the south of Chile whenever I have the chance (especially his País Santa Cruz de Coya). He now he has an importer in Spain, and he sent me the 2020s a while ago that I saved for this article. Where in the world could you taste different País from different soils?
I later tasted his more recent wines (but missed the 2021 Santa Cruz de Coya!) at his new property, where he has a reservoir of old varieties (including Trincadeira Preta, Palomino a.k.a. Listán Blanco and Pinot Noir!). I could see the effect of the brutal 2023 wildfires in the south of Chile, Maule, Itata, Bío-Bío and Malleco. All of the wines are from old ungrafted, head-pruned and dry-farmed vineyards and are fermented with natural yeasts and with very low sulfur. Characterful wines from Itata and Bío-Bío.