Toon lijst | Volgend artikel |
Mitja Bianco - Friulano (23)
Friulano | whole bunch press | vergisting en rijping in staaltank | strak | licht wit fruit | spanning | fijne zoute tonen | licht notig | krokant | lengte | heel subtiel kruidig | heerlijk voor wijn/spijs
Mitja Sirk
Mitja is begonnen met wijn maken op elf jarige leeftijd. Op bezoek bij ‘godfather’ Josko Gravner krijgt hij het voor elkaar dat Gravner hem een amphora geeft. Hij begint na stages bij Dujac, Conterno, Isole e Olena en Roulot met het maken van zijn eigen wijn in 2016 en legt zich toe op Fruilano. Een typisch druivenras in de regio. De bodem hier heet Ponca in het Italiaans, je moet het zien als op elkaar gedrukte platen van compacte zandsteen met mergel. Als een soort millefeuille, deze bodem zorgt voor structuur en concentratie bij Friulano.
De oudste wijngaard van Mitja is in 1960 geplant en daarnaast zijn er ook wijngaarden met jongere aanplant. In de kelder dus vooral rvs tanks, maar er zijn ook enkele betonnen vaten en oud hout voor rijping. De gisting begint altijd in rvs tanks en na de gisting blijft de wijn rijpen met de fijne lies. Dan past hij een lichte battonage toe, maar past hij op om door het rvs niet teveel reductie te krijgen. Pas vlak voordat de wijn gebotteld wordt is er een lichte filtratie. De wijnen van Mitja spreken voor de huidige generatie wijnmakers in het algemeen, en zeker binnen Friuli. Pure wijnen die de druifexpressie willen laten zien zonder dat de wijnen worden gestoord door de opvoeding. In de jeugd wat schuw, dus een karaf is geen overbodige luxe.
Review
Platinum gold in color, the 2022 Bianco di Mitja opens in the glass with a savory bouquet that blends sage and rosemary with crushed rocks and dried apricots. This excites the palate with brilliant acidity and salty mineral tones as a cascade of tart green apples creates a crunchy sensation throughout. Sweet spices emerge as the 2022 finishes potent and long with a lingering saline tension. Eric Guido 92/100