Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Meursault Vielles Vignes - Chardonnay (21) B.Charles
Chardonnay | zes percelen in Meursault | 'Vireuils', Meix Chavaux', 'Marcausses', 'Vignes Blanches', Pellans', en 'Millerands' | stokken 45+ jaar oud | vergisting en rijping voor 17 maanden in Franse eikenhouten vaten (20% nieuw) | beetje lucht geven | rijpe appel en peer | wit fruit | licht bloemig | notig | nootmuskaat | volumeus | breed en lang | prima zuren
Buisson-Charles
Het qua omvang bescheiden 6,3 hectare grote domein wordt tegenwoordig gerund door Catherine Buisson en haar echtgenoot Patrick Essa. Het domein bestaat al meerdere generaties en men exploiteert percelen gelegen in Meursault, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Chablis Premier Pru en Grand Cru en Corton-Charlemagne en voor rood o.a. in Volnay en Pommard. Maar de -negoce- activiteit breidt zich uit. Sinds Catherine en Patrick het landgoed in 2001 hebben overgenomen, hebben ze hun zoon Louis, die de prestigieuze Zwitserse oenologieschool in Changins heeft gedaan, steeds vaker in het reilen en zeilen van het domaine betrokken. Inmiddels maakt hij de wijnen en je ziet dat het domein met zijn tijd is meegegaan. De wijnen zijn op dit moment van buitengewoon hoog niveau en nog meer geperfectioneerd naar een nog meer pure, minerale en energieke stijl maar met behoud van gezond en rijp fruit. Behorende tot de top van de Côte de Beaune.
Review
The 2020 Meursault Vieilles Vignes unwinds in the glass with aromas of pear, confit lemon and peach mingled with hazelnuts and freshly baked bread. Medium to full-bodied, rich and unctuous, it's broad, fleshy and gourmand, with a sweet core of fruit and a long, saline finish. 90/100 William Kelley
The inimitable Patrick Essa, long a vocal and sometimes controversial advocate for later harvesting in Meursault, is handing the reins to his son Louis at this nine-hectare domaine, whose holdings are complemented by some négociant activity. The reds are gourmand, seamless and concentrated, but it's the whites that are the estate's calling card: here, the order of the day is harvesting late, long and gentle pressing whole bunches, brief settling, and vinification and élevage in wood, followed by several months in tank before bottling. Essa is opposed to "foulage" (the crushing of grapes before pressing, which liberates more solids and dry extract) and doesn't care for reduction, seeking a floral, pure-fruited expression of Chardonnay, stances that are just as influential as his views on harvest dates in determining the profile of the wines. Where these Burgundies really stand out for me, however, is for their unusual mid-palate plenitude and alliance of elevated maturity with low pHs. Whether one takes sides or whether one appreciates a variety of styles and points of view, it's clear that this is an address well worth following.