Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Martissima Collio Bianco - Friulano, Ribolla & co.
Friulano, Ribolla Gialla en Malvasia | gelijke delen | bodem van ponca | druivenrassen samen vergist | gisting in rvs en een oud barrique | rijping in rvs met de lie | eens per week of maand battonage | puur | wat lagere zuren | steenfruit | fijne bitters | karafferen aanbevolen
Martissima
Marta Venica heeft een indrukwekkende CV; oogsten bij Ceretto, Dönnhoff, Pierre Peters, Elisabetta Foradori en Chacra! Haar vader Giorgia is eigenaar van het domein Venica & Venica in Collio, waar zij ook al jaren helpt met oogsten en wijnmaken. Op een gegeven moment werd het tijd om haar eigen wijnen te maken en dit is Martissima geworden,
Samen met vriend Mitja Sirk zijn ze het voorbeeld van de huidige generatie wijnmakers in Collio: gebruik van traditionele druivenrassen, biologisch werken, eigen gisten, kort schilcontact en lange rijping met de lie. Marta werkt nu met een enkele wijngaard die in vier percelen is opgedeeld. In de jaren '70 is er een mix van Malvasia, Ribolla Gialla en Fruilano geplant, samen met Merlot en Refosco. De bodem is 'ponca'; lagen van zandsteen en mergel die als een millefeuille op elkaar liggen. In de kelder wordt er zo min mogelijk ingegrepen. De witte druiven worden direct geperst en samen vergist, 2/3 in rvs en 1/3 in een oud barrique. Na de gisting rijpt de wijn verder in rvs, met af en toe wat battonage.