Vorig artikel | Toon lijst |
Magnum Saint-Joseph Rouge - Syrah (22)
Syrah | lieux-dits 'Les Chalaix', 'Les Côtes', 'Paradis', 'Montagnon', 'Les Oliviers', 'Saint-Joseph' en 'Côtes des Rivoires' | stokken aangeplant in 1940-45, 1950-60 en 1995-98 | granieten terroir | 100% ontsteeld | vergisting in staaltank | rijping voor 12-15 maanden in 600 liter demi-muids (70/80%) en 228 liter barriques (30/20%) | bramen | kersen | zwarte olijf | iets floraal | kruiden | levendig | viooltjes | peper | rijp | rokerig | spanning
Jean-Claude en Clémence Marsanne
Wat een prachtige achternaam en zeker als je uit dit gebied komt. Het najaar van 2022 bracht Martijn tijdens een korte trip in Frankrijk langs dit fijne domein dat al een lange tijd onder de radar hele fijne wijnen produceert. Sinds 1991 heeft Jean-Claude het van vader Jean overgenomen en heeft het domein stukje bij beetje laten groeien tot de huidige 9,6ha. De focus lag altijd op Syrah van het terroir van Mauves maar al een geringe tijd komen er ook sublieme wijnen van Saint-Joseph wijngaarden en Crozes-Hermitage. Samen met dochter Clémence wordt er gegroeid in alle opzichten maar blijft het authentieke recept bewaard; hand-geoogst, natuurlijke gisten, langzame fermentatie en lange rijping met de lie. Artisan pur sang!
Review
Opaque garnet color. Mineral-accented blackberry, cherry and olive aromas show fine definition and are complemented by floral and exotic spice flourish. Densely packed but lively dark fruit preserve, candied violet, olive and cracked pepper flavors show fine detail and become sweeter on the back half. Finishes with smoky mineral cut, harmonious tannins and strong, floral-dominated persistence. 93/100 Josh Raynolds (December 2022)
Domaine Jean-Claude Marsanne, an under-the-radar and quality-minded estate, has been picked up by a national import for the United States, which I am thrilled to see because the wines deserve more attention than they have previously received. With total annual production at around 4,000 cases, it’s not a tiny estate. The wines are typically restrained and spicy, with floral and botanical herbs qualities, and lean on balance rather than power. They also benefit from aeration if opened on the young side, but they’re not overtly forbidding by any means. Oakiness is also not an issue, which will please traditional Saint-Joseph and Crozes-Hermitage fans.