Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Magnum Langhe Nebbiolo - Nebbiolo (23) T
Nebbiolo | blend van twee percelen | 50% komt van de Barolo cru 'Berri' | westelijke gelegen langs de Tannaro rivier op 450 meter hoogte, gravel en sediment terroir | De andere 50% komt uit de Alta Langhe 'Levice' op 650 meter hoogte, kalksteen terroir met silt, zuidelijk gelegen dichtbij de zee, iets koeler dan in Barolo | perceel is in 2011 aanplant door een vriend van papa Frederico | ontsteeld en vergisting en rijping in beton | ze maken geen mini Barolo maar meer een echte langhe Nebbiolo | puur en delicaat | rozen | frisse kersen (Berri) en diepe zuren (Levice) | open en gul!
Trediberri
Rond 2012 kwam ik voor het eerst in aanraking met een nieuwe producent actief in Barolo, die meteen indruk maakte met uitzonderlijk goede wijnen, volgens de journalisten (zoals de review van Galloni). In een regio waar een hectare wijngaard net zo veel kost als een pand op de Amsterdamse grachtengordel, is het voor jonge wijnmakers vrijwel onmogelijk om een solide start te maken.
Trediberri, "de drie uit Berri", is het project van zoon Nicolai, vader Federico Oberto en een bevriende bankier uit Milaan. Ze beginnen hun avontuur in 2010. Ze kopen percelen in twee wijngaarden, Capelot en Berri, gelegen in de meest westelijke commune van Barolo: La Morra. Deze gemeente staat bekend om haar elegante, zachtere stijl van wijnen, die ontstaan door de minder complexe bodem vergeleken met bijvoorbeeld Serralunga of Monforte. Hier heerst de 'king of the grapes', Nebbiolo, een druif met karakter die vaak lastig en grillig is. Maar als je het DNA van Nebbiolo weet te doorgronden, kun je wijnen maken die tot de Champions League behoren.
Het wordt al snel duidelijk waarom de wijnen zo goed scoren. De familie Oberto bezit sinds de jaren ’50 1,3 hectare van de prestigieuze wijngaard Rocche dell’Annunziata in de gemeente La Morra. Federico werkte in de jaren ’70 als loodgieter, toen wijnhuis Ratti interesse toonde in hun wijngaard om er wijn van te maken. Mama Oberto stemde toe, maar alleen als Ratti haar zoon in dienst zou nemen. Federico werkte zich op tot wijnmaker van het huis, en na 35 jaar verliet hij het in 2009. Gedurende zijn carrière zag hij hoe Barolo, ooit een arme streek, uitgroeide tot een van de beroemdste wijnregio's ter wereld. Waar de wijn vroeger in bulk werd verkocht, betalen mensen nu zonder aarzelen tussen de veertig en honderd euro voor een fles Barolo. Federico nam geen tijd voor zijn pensioen, maar besloot een nieuw avontuur aan te gaan. Met al zijn ervaring en de energie van zijn gepassioneerde zoon Nicolai, bestormen ze in minder dan tien jaar de top van de vooraanstaande Barolo-producenten in Piemonte.
Review
The 2021 Langhe Nebbiolo is fabulous. Crushed berries, spice, mint, dried rose petal and licorice are beautifully delineated. The purity of the flavors is remarkable. Vineyard sites are Berri (35%), plus non-estate vineyards in Levice, Alta Langa (60% - leased) and Monticello d'Alba, Roero (5% - purchased fruit). The 2021 was vinified and aged entirely in cement, and yet it has plenty of structure. It is a terrific choice for readers on a budget, or even readers not on a budget! 92/100 Antonio Galloni on November 2022