Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Magnum Elpidios - Grenache, Carignan, Syrah & Cinsault (21)
54% Grenache Noir, 31% Syrah, 13% Carignan 1% Pinotage & 1% Cinsaut | graniet, schist, klei en ijzer | 40% whole bunch press | klein deel van de Grenache, Cinsaut en Syrah vergist en rijpt in beton | de rest in oud neutraal 500L Frans eiken | Pinotage in oude 4100L foudre | kersen | framboos | iets provençaals | kruidnagel | peper | sap | aards | drop | type noord Rhône
David & Nadia
Een absoluut dreamteam uit Swartland. Tussen al het ‘geweld’ van de sterren uit Swartland voegen David en Nadia zich gemakkelijk door vooral lekker zichzelf te blijven. De inmiddels opgebouwde ervaring resulteert in veel gezochte wijnen die de hele wereld over gaan. Ze zijn helemaal gesetteld op hun Paardebosch farm en de compacte kelder. De focus ligt nog altijd op pure wijnen die zonder opsmuk gemaakt worden met respect voor natuur en mens. Er wordt geoogst van zowel eigen wijngaarden als die van andere boeren en overal wordt biologisch gewerkt met bio-dynamische invloeden. In een adem te noemen met de top van de Kaap waar de wijnwereld écht swingt nu. Tim Atkins MW zijn South-Africa Report: 'First Growth', 2020 Young Winemaker(s) of the Year en meerdere malen Wine of the Year met verschillende wijnen. Er lijkt geen maat te staan op het succes van dit fijne duo.
Review
Elpidios is a red version of Aristargos in a sense, using five varieties from nine different vineyards. Fermented with 40% whole bunches, it's dominated by Grenache, supported by 31% Syrah, 13% Carignan and 1% each of Pinotage and Cinsault. Stony, grippy and chiselled, it has savoury tannins, lots of granitic intensity and plum, red berry and cranberry flavours. Will age well, too. Tim Atkin MW 94/100
The 2021 Elpidios contains the highest level of Grenache (54%) to lend backbone, augmented by Rhône red varieties. This is matured in 500-liter French oak and a 4,100-liter foudre for the Pinotage. Red plum, cranberry and Provençal herbs on the nose, with fennel and a touch of thyme, quite complex but backward at the moment. The medium-bodied palate has powdery tannins, good backbone and a little more grip than usual. The finish has a slight reduction with a hint of black olive on the aftertaste. Give this 3-4 years in bottle. 93/100 Neil Martin