Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Magnum Elgin - Sauvignon Blanc
90% Sauvignon Blanc & 10% Sémillon | negen percelen, afzonderlijk gevinifieerd | vergisting van Sauvignon Blanc in staaltank en een paar percelen in 500 liter gebruikte eikenhouten vaten | vergisting van Sémillon in 500 liter gebruikte eikenhouten vaten | rijping voor 5 maanden in staaltank en eikenhout | ongeveer 4% van de totale blend is op eikenhout vergist en gerijpt | zuiver en schoon fruit | kruisbes | limoen | iets tropisch | vitaal | energiek | elegant | complex en lang
Iona
Andrew en Rozy Gunn en hun familie verwierven Iona in 1997. Het was toen een mooie, maar erg vervallen appelboerderij. Ze vernoemden het landgoed naar het afgelegen, spirituele eiland dat voor de westkust van Schotland ligt. De voorouders van Andrew Gunn kunnen getraceerd worden onder de Vikings die in de 10e eeuw aankwamen in Schotland. Dat is precies de reden waarom Andrew en Rozy een Vikingboot hebben opgenomen in het embleem van hun wijngaard. Reeds vanaf het moment dat ze in 2001 met wijnmaker Niels Verburgh hun eerste wijnen produceerden, heeft Iona naam gemaakt als één van de beste Sauvignon Blancs van de nieuwe wereld. Iona ligt op een plateau in Elgin en mag zich met recht de koelste wijngaard van Zuid-Afrika noemen. hier ligt de focus op Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Chardonnay. Op de farm van Roze in de vallei ligt de focus op Syrah en Semillon. In 2016 kopen ze de Langrun farm in Elgin waarvan de druiven komen voor Mister P en Sophie. Vanaf 2013 is Werner Muller aangetrokken als hun wijnmaker, afkomstig van Chamonix. Onder zijn leiding werd Chamonix uitgeroepen tot beste wijnboerderij van Zuid-Afrika. Werner laat Iona stap voor stap uitgroeien tot een van de meest gerespecteerde estates van Zuid-Afrika. De introductie van de gloednieuwe top Monopole range met Pinot Noir Kroon, Chardonnay Fynbos en Syrah Solace draagt daar ook zeer mede aan bij.
Review
Iona Sauvignon Blanc 2018. Elgin (13.7%).
There's a good reason that Iona Sauvignon Blanc enjoys a premium over many of its competitors: its consistent quality since 2001. Made with 11 clones from nine blocks and including 4% wooded Semillon, it's complex, assertive, nettley and bone dry with thrilling palate length. 2019-22 - Tim Atkin 92/100