Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Magnum Cabernet Franc ’Vigna dell’Asina - Cab. Franc (20)
Cabernet Franc | 'dell'Asina' (de ezel) wijngaard | zeven percelen met Cabernet Franc in de 12ha. grote 'La Rocca' wijngaard | klei, schist en palombino terroir | La Rocca kent een groot verschil in dag en nacht tempratuur dat de rijping vertraagd | 500m hoogte | 15% whole buch | vergisting en rijping voor 10 maanden in betonnen tanks | bottelen met minimaal zwavel en niet gefilterd | pure expressie van Cabernet Franc met mediterrane invloed | cassis | wilde kruiden | drop | fijne zuren | nauwelijks tannine's | fraaie wijn en hele goede referentie van Cabernet Franc
Ampeleia
In 2002 gaat Elisabetta Foradori een joint venture aan met 2 partners, Marco en Simona, in het zuiden van Toscane. Het wijnhuis is dus getransformeerd naar een volledig biodynamisch wijngoed met enkel en alleen mediterrane druivenrassen en Cabernet Franc, die aangeplant staan op 650 meter hoogte rondom de wijnkelder en hier helemaal zijn plekje heeft gevonden! In 2004 hebben ze twee nieuwe wijngaarden aangeplant die wat lager gelegen zijn, speciaal voor de Unlitro en Kepos. Marco en Simona, die volledig de werkstijl van de Foradori’s hebben overgenomen, werken hard in de wijngaarden en de kelder laten ze vooral de natuur hun werk doen. De wijnen worden waar nodig licht gefilterd en met maximaal 20 mg zwavel gebotteld, natural wine pur sang! Prachtig luchtige en zeer fruitige wijnen, die Demeter gecertificeerd zijn, met een natuurlijk en vriendelijk karakter.
Review
Nog een Italiaan, uit Toscane dit keer. Daar staat in de wijnstreek Maremma, het op en top Franse druivenras cabernet franc. In de Franse Loirestreek smaakt dit ras weerbarstig en wat boers en als je daar liefhebber van bent (ik, bijvoorbeeld), val je bij deze wijn van je stoel van verbazing. Deze cabernet franc is om verliefd op te worden. Een open, diepe, rustige geur, aards en zwoel en vol umami, met zwarte olijven en wat gedroog- de tomaat. Ik ruik ook hyssop, een kruid dat wel aan tijm onder een mediterrane zon doet denken. In je mond is hij koel en rustig, met veel sap, frisse zuren, warme stoof- smaken en wat laurier. Had ik al verteld wie hem maakt? Ampeleia, en het is de 2017. (smaragdwijnen athome.nl, 23 euro) Hilary Akers, Financieel Dagblad Hilary