Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Magnum Barolo ’Bussia Dardi le Rose’ - Nebbiolo (12)
Nebbiolo | Cru 'Bussia' | sub-Cru 'Dardi le Rose | 6ha wijngaard | Santa Agatha mergel | stokken geplant in 1970 - 1985 | gisting en rijping voor 24-28 maanden in groot hout | prachtig nu uit 2012 | volwassen jeugd | frisheid | teer | rozen | kruidnagel | gedroogde bloemen | precisie | op dronk
Colla
Een super fijn huis gebouwd op de ‘legacy’ van Beppe Colla verdeeld over vier bijzondere percelen in de Langhe regio. Het werk in de wijngaard is biologisch met biodynamisch invloed. En dat gaat zeer voorspoedig aangezien de druivenstokken bij elkaar staan op de vier verschillende percelen. Het idee van Beppe Colla is het creëren van een landgoed waar naast druivenstokken ook plek is voor diversiteit.
Er is de wijngaard Cascine Drago gelegen tussen Barbaresco en Barolo in San Rocco Seno d'Elvio di Alba. In de Bricco del Drago wijngaarden vinden we naast Nebbiolo, Dolcetto en Barbera ook Riesling en Pinot Noir. Dan is er Tenuta Roncaglie met een waanzinnig goed perceel in de top MGA Roncaglie in Barbaresco. Roncaglie betekend in het Latijns iets van “steile weg”. Het perceel van 13 ha is voor 8 ha beplant met Nebbiolo op het befaamde Santa Agatha Mergel van de Langhe. En dan uit de befaamde maar ook immens grote Bussia cru (300+ha) een prachtig Barolo uit de sub-cru Dardi le Rose (tussen Romirasco en Cicala in van Aldo Conterno ingelegen). Sinds 1961 maakte Beppe Colla hier een Barolo van de 6 ha (in totaal 8ha groot) en was de eerste in de regio om een sub-cru te vermelden.
Review
The 2012 Barolo Bussia Dardi Le Rose is another fabulous wine from Poderi Colla. Deep, layered and quite giving at the moment, the 2012 has more than enough depth to drink well for many years to come. It is perhaps not as pedigreed as the 2013 tasted alongside it, but it is very, very close. In fact, this is one of the highlights of the vintage. 95/100 Antonio Galloni