Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Magnum Barolo Berri - Nebbiolo (19) T
Nebbiolo | 96% 'Berri' cru in 2019 door het beëindigen van Capalot en verlies door vorst bij Torriglione (overige 4%) | volledig ontsteeld | 2-4 dagen koude fermentatie | vergisting start op kleine cementen tanks | rijpt voor 22 maanden op een botti (grote foudre) | karafferen aanbevolen | fijne neus | gedroogde kruiden | klein rood fruit | rozen | iets salmiak | kers
Trediberri
Rond 2012 pikte ik het nieuws op. Er is een nieuwe producent actief in Barolo die gelijk ontzettend goede wijnen maakt als we de journalisten moesten geloven (review Galloni). In de streek waar een hectare wijngaard net zo veel kost als een pand op de Amsterdamse grachtengordel is het voor jonge wijnmakers bijna niet te doen om een goede start te maken.
Trediberri, de drie uit Berri. Zoon Nicolai, papa Frederico Oberto en een bevriende bankier uit Milaan gaan het avontuur aan in 2010. Ze kopen percelen in twee wijngaarden (Capelot en Berri) in de meest westelijk gelegen commune van Barolo; La Morra. Deze commune is befaamd om haar elegante en zachtere stijl wijnen, omdat de bodem hier minder complex is dan in Serralunga of Montforte bijvoorbeeld. Hier regeert de 'king of the grapes' Nebbiolo, een druif met karakter, lastig en grillig. Maar als je de DNA code kraakt van Nebbiolo maak je een wijn van Champions League niveau.
Het wordt me allemaal snel duidelijk waarom de wijnen zo goed scoren. De familie Oberto bezit sinds de jaren ’50 1,3 ha van de top wijngaard Rocche dell’Annunziata in de commune van la Morra. Federico werkt als loodgieter in de jaren ’70 als het wijnhuis Ratti graag toegang wil tot hun wijngaard om er wijn van te maken. Mama Oberto stemt toe enkel als Ratti haar zoon in dienst neemt. Papa Federico werkt zich op tot wijnmaker van het huis, en verlaat het na 35 jaar in 2009. In zijn periode als wijnmaker ziet hij Barolo als een arme streek uitgroeien tot één van de beroemdste wijnregionen van de wereld. Waar vroeger de wijn in bulk verkocht werd betalen mensen nu met gemak veertig tot honderd euro voor een fles Barolo. Federico neemt geen tijd voor zijn pensioen, maar gaat een nieuw avontuur aan. Met al zijn ervaring en samen met de energie van zijn bevlogen zoon Nicola bestormen ze in nog geen tien jaar de top van de machtige Barolo producenten in Piëmonte.
Review
The 2019 Barolo Berri is tightly wound and austere in the early going. Crushed red berry fruit, iron, dried herbs and white pepper give the Berri a striking aromatic top register. The tannins are a bit nervy, though, so a few years in bottle are warranted. Frost decimated the crop at Torriglione, which is why this wine (typically the Barolo del Comune di La Morra) is Berri in 2019. To be exact, there is 4% Torriglione, as that was the wine used for topping. 93/100 Antonio Galloni on November 2022
These are the finest wines I have tasted from Nicola and Stefania Oberto. The 2019s are marked by a gorgeous feeling of transparency that has at times been elusive. Gentler winemaking and an increasing reliance on large-format oak are among the choices that inform these Barolos today. With young estates, quality is often driven more by work and progress over time rather than by the conditions of any given vintage. That is very much the case here. Readers will note the straight Barolo is now labeled Berri, the result of the winery losing its lease in Capalot and the devastating frost that wiped out virtually the entire crop at Torriglione.