Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Magnum Abadia de Gomariz - Souson Ferrol en Mencia (21)
Sousón, Brancellao, Mencia & Ferrol | blend van alle blauwe druivenrassen uit Ribeiro | vergist op staaltank | Crianza stijl | 12 maanden gerijpt op eikenhout, deels nieuw | krachtig | vlezig | rijpe tannine's | intens fruit | aards
Coto de Gomariz
Dit wijnhuis word gezien als een van de meest toonaangevende van de regio Galicië. Ze hebben veel werk gedaan voor het herstellen van de vallei waar zij in gelegen zijn bij de Gomariz abdij. Door de ligging, focus op inheemse druivenrassen en de zeer bijzondere ondergrond kunnen zij ontzettend sterke en bijzondere wijnen maken. Voor wit Treixadura en rood de pittige druif Sousón de baas. De witte wijnen zijn aromatisch met een beetje ondersteuning van eikenhout, daar het rood stoer en intens uitpakt met een tikje klassiek.
Review
The red 2020 Abadía de Gomariz, a blend of Sousón, Brancellao, Ferrol and Mencía matured in second-use 500-liter French oak barrels. It has 13.6% alcohol and is spicy and smoky, marked by the oak, with abundant, dusty tannins, earthy rusticity and lots of oak in the finish. For fans of oaky reds. 10,000 bottles were produced. It was bottled in January 2023. 90/100 Luis Gutiérrez
There is a significant change at Coto de Gomariz, as the long-time winemaker left in May 2022 and the new winemaker is Inma Pazos, who has been in charge of the Ailalá-Alilaleo project for a long time, together with proprietor Ricardo Carreiro and external consultant Jean-François Hebrard. This year they have a new varietal Godello, and I expect further changes and news in the future. They produce 90,000 bottles from their 32 hectares of vineyards.