Toon lijst | Volgend artikel |
Mâcon-Villages - Chardonnay (22)
Chardonnay | lieu-dit 'En Serre' | 2ha | 15 jaar geleden aangeplant | wijngaard na phylloxera nooit terug in gebruik genomen | kalk en klei bodem | invloed van de Saône, zacht klimaat dus vroeg rijp | gisting en rijpig voor 9 maandan op 25hl Stockinger foudre | lekker rijp | geroosterde hazelnoot | romig | zuren aanwezig voor balans
Guillot-Broux
Het domein is gestart in 1978 in Cruzille door Jean-Gérard Guillot en zijn vrouw Jacqueline Broux. Daarvoor heeft hij gewerkt op zijn ouderlijk domein en daarna in Brouilly en Meursault. Nu is de leiding in de handen van zijn zonen Emmanuel en Patrice Guillot. Er is 17 hectare aan wijngaard in bezit in de appelaties MâconnCruzille and Mâcon Chardonnay. De meeste wijngaarden zijn oostelijk gepositioneerd op kalk-klei bodems. Al vanaf het begin wordt er Biologisch gewerkt en vanaf 1991 zijn de wijngaarden gecertificeerd.
De opbrengsten liggen tussen de 30 en 55 hl/ha en alle druiven worden met de hand geoogst. In veel wijngaarden is de plantdichtheid erg hoog, 10.000 planten per ha. Daardoor is er meer competitie tussn de planten en is het sap in de druiven meer geconcentreerd. De druiven voor witte wijn worden direct whole-bunch geperst en krijgt de alcoholische en malolactische vergisting in houten barriques van 228 liter. Daarna rijpen de wijnen op barrique of groot hout.
De wijnen zijn typisch voor de Mâconnais, duidelijk wat rijper dan in de Côte de Beaune. Wel is het balans zeer fijn met voldoende zuren en zoutigheid om het romige en nootachtige te balanceren. De broers blijven bezig met het terug aanplanten van wijngaarden die na de phylloxera zijn verlaten. William Kelly (Parker) was eind April nog met Emmanuel in de wijngaardn om te zien hoe dit in zijn werk gaat, check zijn insta!
Review
As I've written before, the 17-hectare Domaine Guillot-Broux was created in 1978 and today is directed by brothers Emmanuel and Patrice Guillot. Certified organic since 1991 and farmed as such from the beginning, the Guillots aim for moderate yields in the vineyards, much of which are planted in reclaimed sites that had been abandoned after Phylloxera but can boast a long history of wine growing. Grapes are harvested by hand, with the whites pressed to barrel directly and the reds fermented in small tanks, often with some whole-cluster inclusion. These are quite firm, tight-knit wines that require more patience than many consumers are accustomed to for the wines of the Mâconnais, but they reward the wait. The 2018 vintage has turned out especially well, and even though these remain wines built for the cellar, it's unusually charming and expressive out of the gates: everything reviewed here comes warmly recommended. William Kelly