Vorig artikel | Toon lijst |
Mâcon-Cruzille ’Les Genièvrières’ - Chardonnay (22)
Chardonnay | lieu-dit 'Les Geniévrières' | 2,7 ha | stokken uit 1983 | terroir van kalksteen en klei op een steile helling | vergisting en rijping voor 11 maanden in gebruikte barriques | verfijnd | koel | hoog niveau Mâcon, denk aan Puligny
Guillot-Broux
Het domein is gestart in 1978 in Cruzille door Jean-Gérard Guillot en zijn vrouw Jacqueline Broux. Daarvoor heeft hij gewerkt op zijn ouderlijk domein en daarna in Brouilly en Meursault. Nu is de leiding in de handen van zijn zonen Emmanuel en Patrice Guillot. Er is 17 hectare aan wijngaard in bezit in de appelaties MâconnCruzille and Mâcon Chardonnay. De meeste wijngaarden zijn oostelijk gepositioneerd op kalk-klei bodems. Al vanaf het begin wordt er Biologisch gewerkt en vanaf 1991 zijn de wijngaarden gecertificeerd.
De opbrengsten liggen tussen de 30 en 55 hl/ha en alle druiven worden met de hand geoogst. In veel wijngaarden is de plantdichtheid erg hoog, 10.000 planten per ha. Daardoor is er meer competitie tussn de planten en is het sap in de druiven meer geconcentreerd. De druiven voor witte wijn worden direct whole-bunch geperst en krijgt de alcoholische en malolactische vergisting in houten barriques van 228 liter. Daarna rijpen de wijnen op barrique of groot hout.
De wijnen zijn typisch voor de Mâconnais, duidelijk wat rijper dan in de Côte de Beaune. Wel is het balans zeer fijn met voldoende zuren en zoutigheid om het romige en nootachtige te balanceren. De broers blijven bezig met het terug aanplanten van wijngaarden die na de phylloxera zijn verlaten. William Kelly (Parker) was eind April nog met Emmanuel in de wijngaardn om te zien hoe dit in zijn werk gaat, check zijn insta!
Review
The 2020 Mâcon-Cruzille Les Geniévrières has turned out very nicely, wafting from the glass with aromas of crisp green apples, pear, confit citrus, freshly baked bread and beeswax. Medium to full-bodied, satiny and elegant, its enveloping core of fruit girdled by racy acids, it concludes with a long, saline finish. This cuvée is especially charming this year. 93/100 William Kelley
It took me time, I confess, to understand the wines of Domaine Guillot-Broux. These are tightly wound, concentrated whites, framed by chalky dry extract from low yields and intelligent pressing, and they take their time to evolve in the cellar. That's a far cry from the stereotype of the northern Mâconnais—honeyed, facile, giving—but when you visit the vineyards, you understand. Rocky, sloping, enclosed sites at the forest's edge—some recently recovered from its encroachments—are planted with old vines of Chardonnay, Gamay and Pinot Noir, and they've never seen chemical farming. Of course, opening old bottles also helps make sense of these wines: complex, mineral and sapid, it's clear that 20 years is the minimum rather than the maximum at this address. But the rewards of patience, as so often, are considerable; and when you get to know them, it's hard to argue that these number among the region's finest exemplars. As I've written before, Emmanuel Guillot's grapes are harvested by hand, with the whites pressed to barrel directly and the reds fermented in small tanks, often with more than a little whole-cluster inclusion. With the 2019 vintage, taking advantage of market dislocation occasioned by the COVID-19 pandemic, Guillot opted to extend élevage: so most of his whites, having spent a year in barrel, saw an additional six months in tank. Whether or not it's the inherent quality of the vintage, or the fact that those additional six months really seem to help these structured wines flesh out and unwind, the 2019s are the most impressive young wines I've tasted to date at this address, and everything reviewed here comes warmly recommended.