Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Les Mûriers Rouge - Merlot & Syrah
70% Merlot, 20% Syrah, 6% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc | vergist en gerijpt op staaltank | sappig | gul | zachte zuren | nauwelijks tannine | kersen | kruiden | evt gekoeld serveren tijdens de warme dagen | klassieke Franse bistro wijn!
Altugnac
In 1997, tien jaar na het ontstaan van Domaine des Deux Roches in Davayé in de Mâcon, starten de families Collovray & Terrier een nieuw avontuur in Aude, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Carcassonne te kopen.
Waarom? Welnu, in de eerste plaats waren de families behoorlijk onder de indruk van het prachtige landschap van het uiterste zuidwesten van de Languedoc aan de voet van de Pyreneëen. Ten tweede heeft de streek een uniek klimaat, met zowel Mediterrane als Atlantische invloeden en bovendien troffen ze hier 2 iconen uit de Bourgogne aan; de Chardonnay en de Pinot Noir.
Lange tijd was de 'claim to fame' van deze streek de Blanquette de Limoux. Volgens sommigen de oudste mousserende wijn ter wereld (1531). Pas in 1993 kwam er een herkomstbenaming voor witte Limoux AC. Die schreef onder andere voor dat Limoux gemaakt mag worden van Chardonnay, ten minste 15% Mauzac (ter plekke ook wel Blanquette genoemd) of Chenin Blanc. Resultaat: stevige, witte wijnen met hints van ananas, toast, vanille en hazelnoot (wie zei daar Bourgogne?). Voor rood bestaat de appellatie Limoux AC pas sinds 2004. De rode Limoux wijnen moeten bestaan uit een blend van Merlot, Malbec, Syrah, Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Dit leidt tot stevige wijnen met een mooie tannine-structuur, garrigue invloeden en pruimen- en dropaccenten. Natuurlijk worden er ook IGP-wijnen gemaakt, namelijk IGP Pays d'Oc en IGP Pays de la Haute Vallée de l'Aude. Dit zijn de Antugnac wijnen die zo'n belangrijk deel van onze portfolio uitmaken.
Inmiddels bezit de familie Collovray-Terrier 95 ha. in de Limoux, waarvan de helft van het arsenaal witte en de helft rode wijnen oplevert. De meeste wijngaarden zijn sinds het moment van aankoop inmiddels herplant, vooral ook met stokken afkomstig uit de Macônnais. Zonder lokale tradities en gewoontes (en de uiterst strenge wijnwetgeving van de Limoux) uit het oog te verliezen, werkt men hier zowel in de wijngaard als in de kelder op Bourgondische wijze. Guyot snoeiwijze in plaats van de gebruikelijke Goblet, regelmatig ploegen van de wijngaarden, minimaal gebruik van herbiciden en pesticiden. Er werd in 2002 een grote koele kelder aangelegd met plaats voor 300 vaten.