Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Langhe Nebbiolo - Nebbiolo (21) L
Nebbiolo | fruit van 2 cru's | Bussia Brovi & Roncaglie | 50% whole bunch | gisting in RVS & cement | pump overs voor zachte structuur | 8 maanden gerijpt in tini van 2500l | licht rood fruit | framboos | zwarte thee | fruit uit cru's geeft serieuze wijn
Lalù (Lara Rocchetti & Luisa Sala)
Zonder twijfel de meest dynamische nieuwe vondst uit Barolo! Twee dames die menig wijn-hart op hol doet slaan. Het avontuur start medio 2014 en zijn non-stop aan het werk voor de toekomst. Er is ervaring opgedaan in zowel binnen- als buitenland en dat werpt haar vruchten af. Alles wat ze doen is volledig op basis van hun ervaring en besluit. Er word hier en daar iets geëxperimenteerd maar bovenal biologisch en uiterst nauwkeurig gewerkt. Vooral de druiven krijgen extra aandacht. Geen kneuzingen of geplette druiven. Zwaartekracht word hier goed benut. Geen punchdowns, wel een subtiele pump-over of 3 en voor de Barolo een submerged cap principe. Hier kunnen we nog veel van verwachten in de toekomst. Benvenute signore!
Review
A blend of two declassified Nebbiolo da Barolo vineyards: Bussia Brovi in Monforte d’Alba & Roncaglie in La Morra (70/30), harvested on 5 Oct, 50% destalked, 50% whole berries, vinified separately, spontaneous ferment in cement & stainless-steel vats for 12 days, with gentle pumping over, before being transferred to wooden tini of 25HL for 8 months to give a 13.8%, 5.40TA, & 3.53pH wine of only 3000 bottles! The (relatively intense) colour & texture (spessura) stems from the Bussia fruit, while La Morra’s Roncaglie gives us the fine nose, aromatics, a weave of little red berries, of cold tea & morning light! It’s a very complementary blend, from La Morra’s younger, clay soils combining with Monforte’s poor marne & sandstone slopes. When first tasted in Nov’19, there was a distinct raspberry essence aromas, of white pepper, sapid & well-turned out. More recently, it’s unsurprisingly grown in stature, filling out, with the mouthfeel – la stoffa – coming from Monforte & a raciness linear character from La Morra. Complete, enveloping, fruttato, minerally…molto buono! - David Berry Green