Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Ladoix Rouge 1e cru ’les Joyeuses’ - Pinot (20) MM
Pinot Noir | Premier cru 'Les Joyeuses' | 36,88 are | stokken 50-55 jaar oud | terroir van stevige klei | deel ontsteeld, deels whole bunch | vergisting in staaltank | rijping voor 15 maanden in 228 liter Franse eikenhouten vaten, 40% nieuw | iets sensueels | bloemen | vers rood fruit | kruidnagel | sappig en zacht | stenig | kers | rondeur en finesse
Michel Mallard
Het domein ligt in Ladoix-Serrigny, de noordelijkste appellation van de Côte de Beaune, zo'n beetje aan de voet van de Corton-heuvel. Het domein bezit zo’n 11 hectare met verschillende appellations in de omgeving van de Corton-heuvel en een kleine wijngaard in de Côtes de Nuits, net over de 'grens' in Corgoloin. Michel heeft oenologie gestudeerd in Bordeaux en na zijn studie ervaring opgedaan in Bordeaux, de Roussillon en Australië. Met zijn kennis en gedrevenheid (hij is ook de wijnmaker van Domaine d’Eugenie in Vosne-Romanée) zorgt Michel voor uitgebalanceerde wijnen. Er is veel respect voor de natuur en het bedrijf werkt vrijwel biologisch. Hij begrijpt dat elke oogst anders is en je hierop moet aanpassen bij het totale proces van groei, pluk, wijn maken en rijping. Zeker als je de expressies van de verschillende terroirs wil laten spreken. De wijnen krijgen een lange rijping mee en worden pas na zo’n 3 jaar op de markt gebracht. Het aandeel nieuw hout is zo’n 70% bij de Grand Cru's, 30-50% bij de 1er Cru's en zo’n 20% bij de andere wijnen. Meestal met een medium toasting. Wijnen om langer weg te leggen
Review
The 2020 Ladoix Les Joyeuses 1er Cru has an intriguing bouquet with red berry fruit, hickory, slightly savory in style (as Mallard himself remarked: a little Chambolle-like in style.) The palate is medium-bodied with a grainy texture on the entry yet the finish is very silky smooth and the 50% whole bunch feels completely assimilated. What a superb Ladoix Premier Cru. 92-94 Neal Martin