Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Joiser Lange Ohn - Blaufränkisch (20)
Blaufränkisch | nieuw perceel | Jois | zuidelijke oost gelegen | lager op de heuvel en warmer | dikke klei bodem | laatste van de vier single vineyards | ontsteeld, whole berries in open fermenter van hout (nieuw), 1 keer per dag punch down | na drie weken vergisting persen | op 500 liter Stockinger eikenhout rijping 12 maanden | Paars fruit | violet | diepe zuren zijn brilliant | crunchy like Cornas Barret | meer compact | rijp en vol |spicey | mindere dikte dan de Altenberg maar een wijn voor de toekomst met diepgang
Hans&Anita Nittnaus
In het zuid/oosten van Wenen, richting de Hongaarse grens vind je de regio Burgenland. In 2017 ben ik daar heengegaan, vol goede moed, op zoek naar een nieuwe producent met de focus op rood. Dit viel allemaal op zijn plek bij Hans & Anita Nittnaus. Het meest fascinerende van dit wijnhuis is dat het zich opsplitst in 2 gebieden. Hans heeft de afgelopen jaren een hele sterke ontwikkeling doorgemaakt door zich te focussen op Blaufrankisch in het dorpje Joiser. Dit ligt in het noorden van Burgenland, met een rijk gevulde kalk en schiefer bodem. Het eigen wijngoed ligt in het dorpje Gols. Een zanderige bodem wat uitermate geschikt is voor Zweigelt en Pinot Blanc.
Ook de zonen van Hans en Anita zijn sterk vertegenwoordigd in het wijngoed. Zij maken wijnen met een natuurlijk randje. Deze toevoeging aan het assortiment is een goede move geweest. Ze kunnen altijd terugvallen op de expertise van hun vader, maar zij maken zeer eigentijdse wijnen. Een topproducent met een prachtig portfolio, wat uitstekend aansluit bij de filosofie van Smaragd Wijnen.
Review
The 2016 Neusiedl Ried Lange Ohn Blaufränkisch is from heavy loam covering a calcareous subsoil. Fermented in oak and aged in 500-liter barrels for 20 months, the wine offers a deep, pure and flinty bouquet of ripe dark fruits, revealing a touch of oxidation at this early moment. Full-bodied, rich and powerful on the palate, this is a smooth, generous and fleshy but not very sophisticated Blaufränkisch with charming fruit and fine, crunchy tannins. Serve from a Burgundy glass! Tasted August 2018. - parker 89+