Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Ikewen tinto - Listán Negro, Listán Prieto (22)
Listán Negro, Listán Prieto & wat witte variëteiten die tussen de blauwe staan verspreid zoals Vijariego en Listán Blanco | wijngaarden bij San Mateo | stokken 80-100 jaar oud | vulkanisch basalt en klei terroir | hoogste wijngaarden op Gran Canaria 1200-1460 meter | 100% whole bunch | lange vergisting in staaltank | rijping voor 9 maanden in staaltank | precies en puur | bloemig | spanning | drop | pit | sappig | levendig | beetje peper | kruid | milde tannine
Bien de Altura
Geboren en getogen op Gran Canaria maar getraind in Chili, Douro en Bierzo voordat hij terugkwam in zijn geboorteland en zijn persoonlijke project Bien de Altura begon. Zoals bij alles waar Carmelo bij betrokken is is het doel om bij te dragen aan het herstellen van verlaten wijngaarden. Ook om te laten zien dat de nieuwe generatie wijnmakers met groot respect voor de natuur en herkomst te werk gaan. Er wordt biologisch, en richting biodynamisch gewerkt. Alles op artisanale wijze. Eigen gisten, ontstelen met de hand, minimaal gebruik van zwavel, lange maceratie en minder extractie en laag alcohol. Alles gebeurd met de hand, ook het bottelen en labelen
Review
The 2022 Ikewen Tinto reminds me of the character of the 2018, perhaps a little narrower and spicier. It fermented with 100% full clusters but was still unoaked. There's also a lot of finesse here; it's elegant and floral, ethereal but with lots of energy and light. There was a big increase in production, and he reached 13,500 bottles this year. 95/100 Luis Gutiérrez
Carmelo Peña moved to a rented winery for the 2023 harvest, but the wines until 2022 were still produced in rented space. The 2021s have more fruit, and the 2022s show more depth and complexity, more spiciness. Volumes grew to 18,000 bottles in 2022, and for 2023, they might produce 22,000 bottles if all goes well.