Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Howard John - Grenache, Syrah, Cinsault (20)
44% Grenache Noir, 31% Cinsault & 25% Syrah | W.O. Swartland | 80% whole bunch | vergisting in staaltank | rijping in gebruikte Franse eikenhouten vaten van 300 & 500 liter | lavendel | drop | klein zoet rood fruit | stenig | pruimen | rode kers | olijf | iets peper | kruidig | zacht met fijne zuren | sappig | gelaagd
Franco Lourens
Franco Lourens debuteert met zijn eigen label Lourens Family Wines met de oogst van 2017. Franco is inmiddels al vijf jaar de wijnmaker bij Chris Alheit en bouwt langzaam aan zijn eigen project. Na de oogst van 2020 stopt hij in April bij Alheit om zich volledig te focussen op zijn eigen wijnen. Na een zoektocht en proeverij met een aantal producenten waren we snel overtuigd! Franco is ‘the new rising star’ in de Zuid-Afrikaanse wine scene.
Franco koopt zijn druiven in op verschillende plekken in de westkaap maar de focus ligt op Contermanskloof en Piekenierskloof. Hier heeft hij langdurige contracten afgesloten met de eigenaren van de wijngaarden, dit doen overigens veel wijnmakers omdat de farms vrij groot zijn en je niet een klein stukje kan kopen. Franco zijn talent spreekt in de wijnen, ze spetteren van zuiverheid en zijn gevoel voor het vergist met eikenhout geven de wijnen een fraaie touch. De rijping van de wijnen gebeurt op oude houten vaten en potten van klei. Wij herkennen de finesse en de pure zuren die wij ook proeven in de wijnen van Chris Alheit. De witte wijnen hebben in de neus een bepaalde reductie die wij ook graag vinden in witte Jura’s en Bourgognes.
Review
W.O. Swartland. 44% Grenache Noir, 31% Cinsault and 25% Syrah. 80% whole-bunch fermentation. Whereas quite a few New Wave red wines sacrifice fruit depth for freshness, Lourens seems to achieve both. The nose shows top notes of lavender and fynbos before red and black berries, oliver, pepper and spice. The palate is medium bodied with fresh acidity and chalky tannins. Good fruit definition, lots of intricate flavours, the finish intensely savoury. 95/100 Winemag.co.za