Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Howard John - Grenache, Syrah, Cinsault (19)
| alles dry farmed bush vines | 80% whole bunch | rijping 9 maanden in oude vaten | puur rood | diepe smaken | stijl Gredos | zoetig klein rood fruit | crunchy | gekruid
Franco Lourens
Franco Lourens debuteert met zijn eigen label Lourens Family Wines met de oogst van 2017. Franco is inmiddels al vijf jaar de wijnmaker bij Chris Alheit en bouwt langzaam aan zijn eigen project. Na de oogst van 2020 stopt hij in April bij Alheit om zich volledig te focussen op zijn eigen wijnen. Na een zoektocht en proeverij met een aantal producenten waren we snel overtuigd! Franco is ‘the new rising star’ in de Zuid-Afrikaanse wine scene.
Franco koopt zijn druiven in op verschillende plekken in de westkaap maar de focus ligt op Contermanskloof en Piekenierskloof. Hier heeft hij langdurige contracten afgesloten met de eigenaren van de wijngaarden, dit doen overigens veel wijnmakers omdat de farms vrij groot zijn en je niet een klein stukje kan kopen. Franco zijn talent spreekt in de wijnen, ze spetteren van zuiverheid en zijn gevoel voor het vergist met eikenhout geven de wijnen een fraaie touch. De rijping van de wijnen gebeurt op oude houten vaten en potten van klei. Wij herkennen de finesse en de pure zuren die wij ook proeven in de wijnen van Chris Alheit. De witte wijnen hebben in de neus een bepaalde reductie die wij ook graag vinden in witte Jura’s en Bourgognes.
Review
Howard John 2019
46% Grenache, 27% Cinsault and 27% Syrah, grapes sourced entirely from Swartland, the portion of Wellington Carignan that marked previous vintages no longer a feature. Approximately 80% whole-bunch fermentation. Complex aromatics of red and black fruit, rose, fynbos, olive, earth and spice. The palate has good fruit weight (despite a modest alcohol of 13%) to go with bright acidity and crunchy tannins. It’s a very measured wine – approachable without sacrificing character. 95/100
Lourens Family Wines Howard John 2018. Western Cape (12%)
Named after Franco Lourens' dad, whose image appears on the label, Howard John is a separately fermented blend of mostly Grenache with 57% divided between Cinsault, Syrah and Carignan. Dry farmed and fermented with a high proportion of whole bunches, it's pale, savoury and spicy with racy red cherry and pomegranate fruit. 2021-25 92/100 Tim Atkin MW