Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Grillat Tinto La Font de Figuera - Garnacha & Monastrell
70% Garnacha, 30% Monastrell | Mix van jonge aanplant op de kalkstenen terrasssen en oudere stokken in graniet | 10% whole bunch | rijping betonnen tanks | expressief | stenig | jura-stijl | pit | stoer | fijn en fraai | licht kruidig | glou-glou
La Comarcal
Comarcal oftewel Lokaal. Dat is precies wat de wijnen zijn. Een goede referentie van waar ze vandaan komen en gemaakt door de juiste twee mannen die de regio goed kennen. Er kwam net voor de kerst een e-mail met leuk nieuws. Comarcal wordt uitgebreid en staat nu los van Javi Revert's eigen wijnen en label. Fris design, wijngaarden met een verhaal en de ongekend fijne stijl van Javi maken deze wijnen een hele goede combi tussen prijs en kwaliteit. Delmoro groeit iets, in kwaliteit alleen maar, en Lafont komt vanuit een nieuwe 2.5 ha. grote wijngaard waardoor er meer karakter is gegarandeerd. En we krijgen de nieuwste Grillat. Een vertolking van kalkrijk zand en een pure manier van wijnmaken op beton. De houtrijping verdwijnt maar het plezier zeker niet! Vanaf maart 2023!
Review
2022: The 2022 Grillat is a new very pale red from La Font de la Figuera, a blend of 70% young Garnacha and the rest old Monastrell on white limestone soils. It fermented with 10% full clusters with an infusion of some 20 days and matured exclusively in concrete. It has a perfumed and expressive nose, floral and with notes of red berries. The grapes were picked early, and the wine finished with 12.5% alcohol and has crunchy fruit. It has a fine texture with chalky tannins and a clean, long and expressive finish. 4,000 bottles were produced.
La Comarcal produces wines from Venta del Moro and La Font de la Figuera in Valencia. It's a négoce business of 60,00 to 70,000 bottles.
2023: The red from La Font de la Figuera 2023 Grillat mixes old vines from the valley and young vines from the mountains, 80% old Monastrell and 20% young Garnacha. It fermented with 50% full clusters and uncrushed grapes and matured in used oak barrels and concrete vats. It has a bright ruby color and a reductive and flinty personality, with notes of struck match, serious and mineral. It was bottled with 13% alcohol and a pH of 3.65, very fine tannins and intense chalkiness. It's a clear step up from the initial vintage. It delivers incredible quality for a very moderate price. 5,000 bottles produced. It was bottled in May 2024. 94/100 Luis Gutiérrez
La Comarcal is a side project of winemaker Javi Revert with a friend. It's a négoce project for export (and Valencia) that is gravitating more and more toward the village of Font de la Figuera. They produced a total of 65,000 bottles in 2024.