Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Granato - Teroldego (18)
Teroldego | single vineyard | plateau 4 ha pergola getraind | aangeplant tussen 1938 & 1956 | Granato vernoemd naar een granaatappel | de meeste traditionele stijl Teroldego op het wijngoed | rijpt voor 18 maanden op oude eikenhouten vaten | aan de jonge kant, op dronk 2020 - 2040 | 2016 was de 30e botteling van Granato door Elisabetta | super intens rood fruit | wilde kruiden | fijne tannine | diepe zuren | velvet | decanteren aanbevolen!
Foradori
Elisabetta Foradori de 'grande dame' van de Italiaanse 'vino naturali' leid haar familie wijngoed in de Italiaanse Dolomiti naar grote hoogte. Zij en haar overleden man Rainer Zierock 'redden' de blauwe Tereldogo druif van de ondergang. In haar Granato wijngaard vinden we nog oerklonen van deze spannende blauwe druif. Rond 2013 maken haar zonen Theo en Emilio hun intreden in het bedrijf en in 2018 doed ze zelf een stap terug en mag de nieuwe generatie hun gang gaan. Vanaf de oogst van 2016 proef je de invloed van Emilio als wijnmaker terug! Na 35 jaar hard werken stort Elisabetta zich op een nieuw project, ze gaat kaas maken van de melk van haar eigen acht koeien.
Review
The Foradori Teroldego always makes for a wonderful introduction to the brand. In fact, it was a vertical tasting of the Teroldego, a wine created in a fresh style from younger vines, yet still noble and age-worthy, that first won my heart - not the top-shelf Granato. The 2018 is no different. Here I’m finding a display of wild berry, fresh peppery herbs, violets, and crushed stone. It’s silky in texture, complemented by cool-toned red fruits and minerals, with just a hint of round tannin that provides grip. Inner florals resonate, while residual acids pinch at the taste buds. This is perfectly balanced, wonderfully pleasing today yet able to mature over the medium term in a cold cellar. 91/100 Eric Guido